Anyagi támogatást kaphatnak a Hajdú-Bét károsultjai, közölte a vidékfejlesztési tárca államtitkára. A Fidesz szerint újranyitják a Hajdú-Bét aktáit. Bajnai azt mondta, mindez propagandacélokat szolgál.
Hamarosan anyagi támogatást kaphatnak a Hajdú-Bét Rt. és leányvállalata, a Novafarm Rt. károsultjai - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára. A tárcánál - a kormány április végi döntése alapján - kedden másfél órás egyeztetést folytattak a károsult gazdálkodók képviselőivel a segítségnyújtás konkrét lehetőségeiről.
Czerván a pénzügyi segítség konkrét összegéről még nem beszélt, mert annak részleteit most dolgozzák ki a tárca szakértői.
Ónódiné Demeter Éva, a károsult gazdálkodók és családok képviselője azt mondta, hogy mintegy 500 családot érintett a Hajdú-Bét felszámolása. Az érintett családok közül 100 állt közvetlenül kapcsolatban a céggel. A Hajdú-Bét beszállítóinak kára elérte a 10 milliárd forintot, ebből az összegből a kis- és közepes vállalkozások mintegy 1,3 milliárd forinttal részesedtek. A kistermelők kára pedig mintegy 200 millió forintra rúg - mondta.
A Fidesz üdvözöl
A szaktárca "újranyitja a Hajdú-Bét aktáit" - mondta Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője. Álláspontjuk szerint a Hajdú-Bét ügyét "elsumákolták", és az 500 károsult magyar család pénzét - 6 milliárd forintot - offshore-cégeken keresztül kimenekítették. Ekkor a Hajdú-Bét a Bajnai Gordon vezetése alatt álló Wallis cégcsoport tulajdonában volt, és bár Bajnai Gordon mindig tagadta, hogy tudatos lett volna a Hajdú-Bét csődje, de ezt az érintett családok "nehezen hiszik" -mondta Hoppál.
A Fidesz szerint erkölcsileg nincsen lezárva az ügy, ezért remélik, hogy a VM által most elindított tárgyalások segítik feltárni az ügy részleteit. Hoppál azt mondta, hogy a Bajnai Haza és Haladás alapítványa a Hajdú-Bét egykori elnökének tulajdonában álló irodát bérli, valamint egy másik volt Wallis-vezető támogatásával folytatja plakátkampányát az Együtt-PM szövetség. A Fidesz azt kérdezi Bajnaitól, hogy "erkölcsösnek tartja-e, hogy a kisemmizett magyar családok pénze járul hozzá a kampányához?"
Hoppál szerint Bajnai korrupcióellenes lépései hiteltelennek tekinthetők. Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség kedden hirdetett korrupcióellenes programot.
Bajnai visszautasít
Bajnai Gordon másfél évvel azután került a Wallis Zrt.-hez, hogy a cégcsoport beruházott a Hajdú-Bétbe, közvetlenül nem vett részt a Hajdú-Bét irányításában, üzletpolitikájának alakításában: soha nem volt a Hajdú-Bét vezetője vagy igazgatósági tagja - olvasható az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség közleményében.
A közlemény szerint Bajnai többször is személyesen hívta fel az agrárkormányzat figyelmét a bajba jutott gazdák nehézségeire. Ennek hatására az állam több lépcsőben kártalanította a legkisebb termelők tekintélyes részét, de ez természetesen nem tudott gyógyírt jelenteni minden érintett család minden gondjára. Az Együtt-PM szerint a rezsim közpénzen terjesztett hazugságokkal igyekszik elfedni "katasztrofális kormányzását", és kormányzati hatalmával visszaélve, adóforintokból finanszírozva próbálja "levadászni" Orbán Viktor kihívóját.
Bajnai szerint propagandacélokat szolgál, hogy a kormány - három év elteltével - épp most veszi elő a Hajdú-Bét aktákat. A volt kormányfő azt mondta, minden eddigi pert megnyert a róla a Hajdú-Bét-ügyben hazugságokat állító médiumokkal szemben.

Forrás:index.hu