Magunknak festeni a hajunkat – ez lehet nagyon olcsó, de eredménytől – azaz ha elrontjuk a festést - függően akár nagyon drága mulatság is.

Két nagy kérdés:

Mikor forduljunk inkább szakemberhez?

- Ha már eredetileg is sérült a hajunk, akkor nagyobb figyelmet igényel annak befestése, sőt abban az esetben is érdemes odafigyelni,  ha túl sokat és gyakran fésüljük, mossuk vagy daueroljuk és könnyen törik a hajunk. A természetes és mesterséges hő is károsítja a hajat, azaz sem a hajszárító sem a vasalás de az erős napsugárzás sem tesz jót a hajunknak.

- Ha a hajunkat legalább három árnyalattal kívánjuk világosítani, akkor már ajánlott egy szakember segítségére.  Az olyan bonyolult műveletek, mint barnából szőkévé varázsolni a hajkoronát, már feltétlenül igényli a fodrász segítségét. A szőkítés általában két lépésben történik, először egy speciális anyaggal világosítják a hajat, amely akkor elveszíti a színt adó pigmentjeinek egy részét, majd utána festik be a hajat a kívánt árnyalatúra.

- Ha drámai változást szeretnénk elérni a hajunkban (mondjuk legalább 6-8 árnyalattal világosítanánk) akkor szinte kötelező és elkerülhetetlen,  hogy jó szakemberhez forduljunk . Első és legfontosabb lépés ekkor: kérjük ki a véleményét: egyáltalán van-e értelme egy ekkora változtatásnak,  és véleménye szerint, hogy fog reagálni a hajunk egy szőkítésre vagy más ennél nagyobb változásra (dauer, kémiai egyenesítés stb.). Ha mindenképpen le akarnak beszélni az ilyen szintű változásról, lehet, hogy érdemes megszívlelni a tanácsot, mert ezzel lehet, hogy sok pénzt takarítasz meg, és jó adag bosszúságot is megelőzhetsz,  sőt ha valami nagyobb baj történik a hajaddal, akkor a szívfájdalomtól is megkíméli az ember lányát.

- Akkor is érdemes sürgősen felkeresni egy szalont, ha magadnak festetted be a hajad, és látványosan elrontottad.

Mégis úgy döntöttél magad fested be a hajad – akkor hogyan tovább?

Ha úgy érzed biztonságosan be tudod magadnak festeni a hajad, akkor ki kell választanod a színt, a tartósságot, a festék típusát és márkáját. Ma már szinte végtelen a lehetőségek tára:

- Meg kell határozni, hogy mennyire szeretnénk tartós színt. Azaz végleges színt szeretnénk, vagy elég ha pár hétig tart, és azután eltűnik a szín a hajunkból. Léteznek kimosható, pár hétig tartó és tartós hajfestékek. A dobozon jelzik a gyártók, hogy mennyire tartós egy festék.

- Ha drágább is egy kicsit a festék, érdemes egy olyat választani, amely egy ismertebb márka, hiszen mindig tartsd szem előtt, hogy a hajadról van szó, amit mindenki lát, ezért sem szabad a hajfestéken spórolni.


- Ha minden utasítást pontosan betartasz, biztosan nem lesz baj, szóval ha szépülni szeretnél, vágj bele nyugodtan!