A fagyosszentek után már a legkényesebb növényeket is kiültethetjük a szabadba, például a balkonládába. Hogy ne csupán a már unásig ismert petúniákkal és muskátlikkal díszítsük erkélyünket, bemutatunk néhány különlegességet.

Vízesésvirág

Valóban, mint hűvös hegyi patak vize, úgy ömlik ki a rengeteg fehéres, rózsaszínes, kékes színű virág az erkélyládából. Örökzöld, heverő szárú cserjéről van szó, amely félárnyékban szeret lenni. Májustól szeptemberig tartsuk kint az erkélyen, aztán vigyük be a lakásba, ahol már a tél végén virágzásba kezd.

Komposztföld, tőzeg és szemcsés homok egyenlő arányú keverékébe ültessük, és a virágzási időszak alatt öntözzük bőségesen. Csipkedjük vissza a fiatal hajtásokat, hogy bokrosan növekedjen. Az idősebb példányokat tavasszal erőteljesen vágjuk vissza.

Szaporítása tavasszal történjen, vágjuk le róla a zöld hajtásokat, és tűzdeljük homok és rostos tőzeg keverékébe. Magvetéssel is szaporítható, ugyancsak tavasszal. A kikelt palánták május közepétől kerülhetnek ki az erkélyre.

Vörösbegyvirág

A németek „tündérek tükrének” nevezik a vörösbegyvirágot, amely meg is érdemli ezt a szép nevet. Hihetetlenül változatos színekben kínálják, így ha csupán ezzel a fajjal ültetjük be a balkonládát, áprilistól szeptemberig gyönyörködhetünk a fehér, sárga, narancs, világoskék, bíbor szirmokban, sőt még a vázába tehetünk az enyhén tölcséres virágokból.

Ha palántákat vásároltunk, töltsük fel az erkélyládát laza szerkezetű, általános virágfölddel, és abba ültessük be a töveket 20 cm-re egymástól. Öntözzük meg alaposan, és kéthetente érdemes tápoldattal kevert vízzel belocsolni. Az elnyílt virágokat vágjuk le, ezzel új virághozatalra késztetetjük a növényt.

Szaporítása magvetéssel április elején esedékes, de egy kicsit később ültetve sem maradunk le semmiről. Nyirkos palántaföld felületére vessük a magokat, és amint kikeltek, ritkítsuk a palántákat. Ahogy elérték a 10 cm-es magasságot, ültessük be a balkonládába.

Perui kunkor

A virágok visszahajló szirmai miatt nevezik kunkornak ezt a mediterrán törpecserjét. A tömött, lapos virágzatba tömörült ezernyi virág színe a bíbor-lilától a levendulakékig terjed. Kellemes vaníliaillata körbelengi az erkélyt.

Ahhoz, hogy tavasztól ősz végéig virágozzon, napos helyre kell tenni és humuszos földbe ültetni. Ezen kívül – a bőséges öntözés mellett – hetente kapjon tápoldatot is. Úgy tartsuk, hogy a leveleket és a virágokat lehetőleg locsoláskor se érje víz vagy természetes csapadék. Télire vigyük be fagymentes helyre.

Szaporításhoz nyáron vágjunk 10 cm-es zöld, vagy kora ősszel félfás hajtásokat, amelyeket palántaföldbe tűzdelünk. Amint a dugványok meggyökeresedtek és új leveleket hoznak, ültessük át gazdagabb földbe.

Forrás: szepzold.hu