Egyre több a magányos ember. A legutóbbi népszámlálás egyik legmegdöbbentőbb eredménye, hogy a gyerekek és a felnőttek is egyre magányosabbak: 2011-re a magyar társadalom az egykék társadalma lett. Egyre kevesebb a párkapcsolat, és mára már az egyszemélyes háztartásból van a legtöbb.

A 2001-es és 2011-es népszámlálások közt eltelt 10 évben drasztikusan csökkent a házasságkötések száma (66 405-ről 35 750-re), és nőtt az együttélések száma. A kétgyerekes családmodell szinte megszűnt.

Az egyik legszembetűnőbb változás az elmagányosodás: a házasságkötések helyét nem annyira az együttélés, hanem egyre inkább az egyedül élés, a kapcsolatnélküliség, az egyszemélyes háztartások elterjedése veszi át. Szembetűnő jelenség, hogy a magyar társadalom komoly értékrendbeli változáson megy keresztül. Míg 20 évvel ezelőtt a házasságon kívül született gyermek megítélése még negatív jelenség volt a társadalom szemében, ma már a gyerekek több mint 40%-a házasságon kívül születik.

- Hiába vágyunk sikeres párkapcsolatra, ha értékrendünkben egyre inkább a materiális javak számítanak, különösen a 40 év alatti korosztály esetében. Sokszor nem vesszük észre a körülöttünk élő értékes embereket. Érdemes kicsit lassítani, és a hozzánk hasonlók társaságát keresni. A hitet, az érzéseket, a vágyakat tettekkel kell megerősíteni ahhoz, hogy megtaláljuk azt a boldogságot, amely az életet szebbé teszi – mondja Bús Tímea, párkapcsolati szakértő.

A mai harmincas nők 50, a 35 évesek 22 százalékának nincs gyermeke, kétharmaduknak pedig nem él párkapcsolatban. Magyarországon a házasságkötések számának csökkenését nem kompenzálják az élettársi kapcsolatok, az emberek egyre nagyobb részének tehát semmilyen kapcsolata nincsen.

A házasságok közel a fele végződik válással, s az újraházasodás mind kevésbé jellemző. A nem túl vidám trendek között egyre erősödik egy sajátos jelenség, az úgynevezett „látogató kapcsolat”, amikor a felek külön háztartásban élnek, de többnyire sűrű rendszerességgel találkoznak egymással. Magyarországon mintegy félmillió felnőtt él ilyen látogató párkapcsolatban, többségük (mintegy 300 ezer fő) harminc év alatti.

Forrás: anna.hu