Édes ízűek a cukoralkoholok, amelyeket a cukrok
redukálásával állítanak elő, de a természetben is előfordulnak. A cukorbetegek
diétájába egységesen elosztva jól beilleszthetők, ugyanis a szervezetben csak
nagyon lassan alakulnak át glükózzá, tehát csak kis mértékben emelik a
vércukorszintet. Energiatartalmuk a glükózéval azonos, nutritív édesítőszerek,
tehát energiatartalmuk a cukoréval azonos, ezért a fogyókúrázók számára kevésbé
ajánlottak. Fogbarátok, hő- és savállóságuk jó. Hátrányuk, hogy hashajtó
hatásúak. Legfeljebb napi 30-50 g-ot fogyaszthatunk belőlük.
A cukoralkoholok közül hazánkban a szorbitot állítják elő
nagyobb mennyiségben. Édesítőképessége a glükózéval azonos. A xilitet a xilóz
redukciójával állítják elő, 5 szénatomos cukoralkohol. A cukorbetegek
étrendjében jól használható, ugyanis lebomlása az anyagcsere-folyamatok során
független az inzulintól. Glikémiás indexe 7-13, energiatartalma 2,4 kcal/g. A
maltit a maltóz redukciójával állítható elő. Nagyobb az édesítő ereje, mint a
szorbitnak, előállítása azonban drágább. Hasznosításához a szervezet nem
igényel inzulint. A mannit a természetben is előfordul, az iparban mannóz
redukálásával állítják elő. Édesítőképessége a szacharóz kb. 70 százaléka. A
laktit édesítőképessége kb. 30-40%-a a szacharózénak. Előnye, hogy a levegőből
magához vonzza a vizet, így hosszabb ideig eltarthatóak például a
felhasználásával előállított péksütemények. A cukoralkoholok közé tartozik még
az eritrit és az izomalt is.
Diétás szabályok
cukorbetegség esetén
A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a
cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok
(testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják.
Az intenzív vagy energiamentes édesítőszerek olyan
vegyületek, amelyek édesítőképessége nagy, de energiatartalmuk nincs
(nem-nutritív), vagy elhanyagolható a kis adagolási mennyiség miatt. Kiválóan
alkalmazhatók az energiaszegény, valamint a diabetikus étrenden lévők ételeinek
és italainak ízesítésére. Európában, és így Magyarországon is jelenleg 10
energiamentes édesítőszer: az aceszulfám K, az aszpartám, az
aszpartám-aceszulfám só, a ciklamát, a neoheszperidin, a szacharin, a
szukralóz, a taumarin, a neotám és a szteviol (sztívia) glikozidok használata
engedélyezett. A szacharin és nátriumsója, a krisztallóz 1879 óta ismert, a
legnagyobb mennyiségben állítják elő a világon. A szervezetből változatlan
formában ürülnek ki.
Édesítőképességük 550-szer és 450-szer nagyobb, mint a
répacukoré. Hátrányuk, hogy főzés közben savas kémhatású anyagok (pl. citromlé,
ecet, gyümölcsök) hatására kellemetlen mellékízük lesz. A ciklamát kb. 30-szor
édesebb a répacukornál, főzésálló, nincs mellékíze. Nátrium- vagy kálciumsója
formájában van forgalomban. Édesítő ereje kisebb, mint a szachariné, viszont
nincs mellékíze, hőálló vegyület. Az aszpartám két aminosavat
(fehérje-építőkövet) tartalmaz (aszparaginsavat és fenil-alanint), íze a
leginkább hasonló a répacukor ízéhez, édesítőképessége 150-200-szorosa annak.
Valamennyi energiamentes édesítőszerrel kombinálható, azokkal szinergens
hatású, vagyis egymás hatását fokozzák. Mellékíze nincs. Az intenzív
édesítőszerek közül ez az egyetlen, amely nem energiamentes (3,58 kcal/g), de
csekély felhasználási arányát tekintve energiatartalma mégis elhanyagolható. A
tápcsatornában építő elemeire: aszparaginsavra, fenil-alaninra és metanolra
bomlik le. Fenilalanin tartalma miatt egy ritka anyagcsere betegségben, a
fenil-ketonúriában szenvedők nem fogyaszthatják. Az aceszulfám-K az acetecetsav
származéka. Édesítőképessége 150-200-szorosa a répacukorénak. Tiszta édes íze
van, mellékíz nélkül.
Az emésztőcsatornában nem bomlik le, változatlan formában
szívódik fel, nem halmozódik, hanem a vizelettel teljesen kiürül. Több
édesítőszerrel együtt szintén fokozódik az ízhatása.
Az energiamentes édesítőszerek között találunk számos
növényi kivonatot is. Közéjük tartozik a sztevia, az édes ízért a stevioside
nevű vegyület felelős, amelyet egy Dél-Amerikában őshonos növény leveleiből
állították elő. Édesítőereje 300-szorosa a cukornak, vércukorszint emelő hatása
nincs. A taumatin édesítőereje 2000-2500-szorosa a cukorénak. Egy afrikai
gyümölcsből nyerik ki, szintén energiamentes édesítőszer, amelyet inkább az
élelmiszeriparban használnak. A neohesperidin (DC) előállítása pedig a
narancshéjból történik, édesítőereje kb. 340-szerese a cukorénak.
Forrás: webbeteg.hu
0 Megjegyzések