A májusi eső aranyat ér, az elhúzódó zivatarok azonban a vakációt várók arcáról mossa le a mosolyt. A hosszú távú előrejelzések szerint Medárdkor esik, és így azt csapadékos időszak követi.

Itt a tavaszi nyár böjtje: az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), a koponyeg.hu és az idokep.hu előrejelzései mind egyetértenek abban: esős napok várnak ránk. Az OMSZ keddig szóló prognózisa szerint 20 fok körüli hőmérséklet és mindennapos zápor várható.
A koponyeg.hu június 12-éig ígér zivatart, mi több, jövő csütörtöktől viharokat is. Hasonlóan vélekedik az idokep.hu, emlékeztetve a népi megfigyelésre: ha június 8-án, Medárd napján esik, akkor az azt követő 40 nap is esős.
– A Kárpát-medence feletti magas, hideg levegőhöz délről meleg, nedves légáramlat érkezik, ez áztatja el az előttünk álló napokat – tudtuk meg Berceli Balázstól, az idokep.hu meteorológusától. – Ugyanakkor a hétfő utáni előrejelzés már statisztikákon alapul, így még van esély rá, hogy Medárdkor nem esik.
Nála is reménykedőbb Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. igazgatója. – Komoly felújításokat, szépítéseket végeztünk, több strand kinyitott május elsején, de a néhány kánikulai nap után kevesen látogatják. A következő másfél hétben mindegyik strandunk kinyit. Elkeserítő volna, ha a pancsolás szerelmeseinek csalódást okozna az időjárás. Erősen bízom abban, hogy a meteorológusok sem tévedhetetlenek.
A meglepően precíz éves előrejelzéseiről híres Dávid Mihály azt írta, az átlagosnál hűvösebb nyár elé nézünk. Júniusban legfeljebb 25 fokra számíthatunk, és csak július közepén érkezik az igazi nyár. A legmelegebb napnak augusztus 12. ígérkezik, 40 fokkal.