A nyáron nyitó nemzeti dohányboltokban nem vásárolhatnak a 18 évesnél fiatalabbak, igaz, eddig sem lehetett nekik üzletben cigarettát venni, legalábbis elméletben. Voltak kiskapuk, illetve sok fiatal hamis személyivel próbálkozott, vagy idősebb társát kérte meg, hogy szerezzen neki dohányt. Lesz-e változás? Mire számíthatunk? Utánajártunk.


Egy felmérés szerint a fiatalok közel fele boltban szerzi be a dohánytermékeket, annak ellenére, hogy 18 év alatt ezt nem tehetnék meg.

Az úgynevezett trafiktörvény alapján állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme idén nyártól, ez azt jelenti, hogy csak az állam engedheti a dohányboltok nyitását, ott lehet csak dohánytermékeket vásárolni. Jelenleg mintegy 30 000 helyen van erre lehetőség, május után viszont 7000 dohánybolt működhet.

A kétezer lakosúnál kisebb településeken legfeljebb egy, az ennél nagyobbakban, kétezer lakosonként nézve további egy ilyen boltra szerezhető engedély.

Nem csak cigi lesz benne
Az eredeti törvényt tavaly decemberben módosították, eszerint lottót és sorsjegyet is árulhatnak ezek a boltok, a legújabb módosítás értelmében pedig alkoholt, üdítőt és energiaitalt is kínálhatnak. Vegyesbolt lesz a nemzeti dohánybolt. Nyártól máshol nem árulhatnak majd cigarettát.

Ez a jó megoldás?
A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. információja szerint az egész változtatás célja a fiatalkorúak védelme és az egészség óvása. A 13-15 éves korosztály közel 60 százaléka kipróbált már valamilyen dohányterméket, legyen az cigaretta, szivar, másféle dohány, vízipipa, vagy éppen az E-cigi.

E-CIGI
Egyre többen használják az elektromos cigarettát, egyrészt, mint a dohányzás alternatíváját, másrészt, mint a leszokás egyik eszközét. Jelenleg boltokban és interneten keresztül is megvásárolhatók. Forgalmuk egyre nő, kinézetük és az általuk nyújtott élmény egyre inkább hasonlít a valódi cigarettához. Ez azért is veszélyes, mert a fogyasztóban azt az érzést keltheti, hogy leszámolt dohányfüggőségével, és egészségesen él, holott ez csak részben teljesül, hiszen a nikotinfüggőség pszichés és fizikai tünetei továbbra is fennállnak. Félő, hogy a  fiatok körében a vízipipa-divathullám után a különféle ízesítésű e-cigik fognak hódítani - figyelmeztet Nagy Katalin.

Könnyedén vesszük?
A környező országokban már hagyománya van a hazánkban is végbemenő biztonságos dohányárusításnak: Franciaországban, Olaszországban és a mintaként szolgáló Ausztriában évek óta állami ellenőrzés alatt áll ez a terület. A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló tavalyi törvény alapján pozitív változást remélnek a törvényalkotók, mert valóban csak 18 éven felüliek vásárolhatnak majd ezekben az üzletekben.

Nagy Katalin, a Szegedi Ifjúsági Drogcentrum dohányzásról való leszoktatást támogató szakembere kérdésünkre elmondta: a mai dohányosok háromnegyede 18 éves kor alatt szokott rá a cigarettára, ezért a fiatal fogyasztók számítanak a legfontosabb célcsoportnak, ha a dohányzás megállításáról beszélünk.

Segítségnyújtás is kell!
A dohányzás olyan szenvedély, amelyet fizikai, pszichés és szociális tényezők befolyásolnak. Ahhoz tehát, hogy a dohányzás mérséklését, a fogyasztók számának csökkenését érjük el, ezeknek a tényezőknek az együttes szabályozására van szükség. Önmagában a korlátozás nem elegendő, a sikeres segítségnyújtáshoz jól kidolgozott, országos egészségügyi kampányok kellenek, amelyek könnyen elérhetőek bárki számára.

A dohányzást megelőző és fogyasztást visszaszorító programok akkor igazán hatásosak, ha a dohányzás, mint társadalmi divat megváltoztatására is irányulnak - ahogyan egyik leszokni szándékozó kliensünk mondta, ma már "alpári szokás a dohányzás" - idézte Nagy Katalin.

A leszokni vágyók több mint háromnegyede már próbálkozott a dohányzás abbahagyásával, de sikertelenül. Sokan ezt olyan kudarcként élik meg, ami miatt nem próbálkoznak újra leszokni, vagy ezt a távolabbi jövőben gondolják el. Nagy Katalin úgy véli: az elárusítóhelyek számának csökkentése őket nem fogja eltántorítani a vásárlástól.

18 éven aluliak is vesznek cigit!

FÜGGŐSÉG!
A vérkeringésbe kerülő nikotin 7 másodpercen belül eléri az agyat, s a súlyos függőségi állapotot fenntartó kokainhoz vagy az amfetamin-származékokhoz hasonló hatást eredményez. Az éberségi állapotot és a szellemi teljesítményt fokozza, így a dohányban jelenlévő nikotin gyakorlatilag egy állandóan visszatérő hiányérzetet okoz.

Tudtad?
Az adatok riasztóak, bár tudjuk, hogy ez nem hatja meg a füstölőket, furcsa viszonyt ápolnak a cigarettával. Nem árt azonban tudatosítani, hogy a dohányzás eredményeképpen 18 percenként hal meg valaki Magyarországon, évente pedig több mint 20 ezer emberrel végez valamilyen dohányzással összefüggő betegség. Nem lehet tudni, ki lesz a következő – lehet, hogy te?

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője többször segítette adatokkal a KamaszPanasz munkáját. Most a Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés legújabb hazai eredményeit ismerteti.

A WHO és az amerikai CDC 1998-ban indította útjára az átfogó felmérést. A tavalyi, immár harmadik magyarországi vizsgálat során a 7-9. évfolyamba járó tanulókat kérdezték, összesen 3844 diákot. Az eredmények szerint:

57%-a kipróbálta már valaha a dohányzást, 35%-a jelenleg is fogyaszt valamilyen dohányterméket.
27%-a jelenleg is cigarettázik, 7%-a jelenleg naponta cigarettázik.
20 százaléka szívott pipát, vízipipát az elmúlt 30 napban, a fiúk itt is többségben vannak. 
13%-uk otthon szokott dohányozni
45 százaléka boltban vásárolja a dohányterméket.
És ami a leginkább megdöbbentő, a többségüket kiszolgálták a boltokban, holott még nincsenek 18 évesek. A nyáron nyitó dohányboltokkal kapcolatos elvárás, hogy ne engedjék „kinyitni a kiskapukat”, ne lehessen fiataloknak adni ilyen termékeket, a gyanús jeleket (hamis személyi, ügyeskedés az idősebb barátokkal) pedig jelenteniük kell a boltosoknak. Ha belegondolunk, tőlük is függ, milyen lesz a jövő generációja, dohányos vagy sem.

A családi, iskolai minta is meghatározó, a nemzetközi felmérés erre is kitért:

A megkérdezett diákok közel fele otthon dohányzók között él, a jelenlétükben füstölnek.
49%-uknak legalább az egyik szülője dohányzik
60%-a úgy gondolja, hogy mások dohányzása káros az ő számára.
70%-a látott dohányzásellenes üzeneteket TV-ben, 43%-a pedig hirdetőtáblán figyelt fel leszokást segítő reklámokra.
91% látott dohányzó színészeket TV-ben, DVD-n vagy moziban.
11% az iskola épületében naponta látja tanárait iskolaidőben dohányozni, negyedük az épületen kívül, de az iskola területén naponta látja a diáktársait iskolaidőben dohányozni.
Cigaretta a világhálón?
Az Európai Unió tervei között szerepel, hogy engedélyezi a dohánytermékek nemzetközi internetes kereskedelmét, ami éppen ellentétes a magyar törekvésekkel. Így megkerülhető lenne a nemzeti dohányboltok tiltása, a neten vehetnek cigit.

Ennek nagy veszélye, hogy a vásárlónak nincs valós információja arról, hogy mit kap, ismeretlen a dohánytermék összetétele, nincs garancia arra, hogy minden vásárlásnál ugyanolyan minőségű terméket kap a fogyasztó – véli Nagy Katalin, aki felhívja a figyelmet még egy problémára.

Nem feledkezhetünk meg a dohánytermékek feketepiaci forgalmazása kapcsán a csempészet  növekedéséről sem. A dohánytermékek árának emelkedését követően sokan nem a leszokás, hanem az olcsóbb, rosszabb minőségű termékek fogyasztása mellett döntenek. A hozzáférés korlátozása szintén a feketepiac erősödéséhez vezethet. A feketepiacon vásárolt cigarettát pedig ellenőrzés nélkül készítik és terjesztik.

Forrás: kamaszpanasz.hu