FURCSA KOMBINÁCIÓNAK TŰNHET, DE HIHETETLENÜL FINOM!

A savanyú és a keserű ízek sajnálatos módon nincsenek kellően megbecsülve: a savanyú a rossz cukorkák és az unalmas grapefruit-reggelit idézi vissza, míg a keserű odaégett hamburger és gyenge minőségű kávé formájában büntet. Pedig a megfelelő arányt eltalálva a megszokott sós, édes és csípős ízek társaságában ez a két mellőzött íz különleges gasztronómiai élményt nyújthat.

Fedezd fel az édes-savanyú párosban rejlő lehetőségeket ezzel a recepttel. A retek a keserűt, az avokádó a lágyságot, a chili az égető csípősséget hozza a salátába, míg a pálmaszívek mindezt tökéletes egésszé hangolják.

ENSALADA DE PALMITOS
Hozzávalók (4 személyre):

110g tamarindpaszta

125ml víz

2 teáskanál kóser só

60g agavé nektár

1 teáskanál sherry ecet

60ml repceolaj

500g pálmalevél „szív” (a pálmalevél lágy, belső része) – friss vagy konzerv; leöblítve, gyufaszál méretűre vágva

3 fej retek vékony karikára vágva

1 csipet őrölt chilipor

1 narancs, cikkekre bontva

1 grapefruit, cikkekre bontva

1 kockára vágott avokádó

1. Közepes edényben forrald össze a tamarindot és a vizet, majd alacsony lángon további 15 percig főzd. Vedd le a tűzről és hagyd kihűlni.

2. Közepes méretű tálban keverd el a főzetet a sóval, az agavéval és az ecettel. Lassan keverj hozzá annyi olajat, hogy sűrűsödni kezdjen (ha túl sűrű lett, és nehezen tudod önteni, adj hozzá egy kis vizet).

3. Egyenlő arányban oszd el a tamarind mártást egy-egy cikk citrussal négy közepes tálkában(az esetleges maradék dresszinget később felhasználhatod vegyes salátához vagy nyers kelkáposztához). A pálmaszívekből formázz piramisokat, add hozzá a megmaradt citrusokat és az avokádót, végül szórd meg chiliporral.

Forrás: menshealth.hu