A várandóság első trimesztere hivatalosan a fogantatástól a 13. hétig tart. Mi történik a leendő anyukák szervezetében, hogyan fejlődik a kisbaba _ ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Az első két hétben a kismama még nem észlel különösebb tüneteket. Akad olyan, aki megérzi a fogantatást, azonban a többség általában akkor szembesül vele, amikor elmarad a menstruációja.

Fontos, hogy mivel ez az időszak rendkívül érzékeny a magzat számára, ezért, ha úgy döntünk, gyermeket szeretnénk, lehetőleg kerüljük az alkoholt, a gyógyszereket, a különböző vegyi anyagokat, a röntgen vizsgálatot, vagy igyekezzünk távol maradni az olyan helyektől, ahol fennáll a lehetősége, hogy gombás fertőzést kapjunk.
A megtermékenyült petesejt, vagyis a zigóta néhány órával az egyesülés után hosszú vándorútba kezd, a méh ürege felé, ahol a következő hetekben beágyazódik a méh nyálkahártyájába.

Az embrió - elérkeztünk a negyedik, ötödik héthez -  ekkor HcG nevű hormont termel - ez azért fontos, mert a terhességi tesztek is erre érzékenyek, ezt mutatják ki a vizeletből pozitív minta esetén. Ezalatt a különböző terhességi hormonok is teszik a dolgukat, előkészítik a helyet és a körülményeket.
Az édesanyák szervezete is egyre érzékenyebbé válik, jönnek az első kellemetlen tünetek: a reggeli émelygés, hányás, hányinger, undor a jellegzetes illatoktól, szagoktól. A mellek is egyre jobban feszülnek. Eközben az embrió már rizsszemnyi és csendesen lebeg a magzatvízben, ezzel párhuzamosan viszont rohamos gyorsasággal fejlődik.

A hatodik, hetedik hét különösen fontos, hiszen már az ultrahangon is látszik a pöttömnyi babánk, a szíve már félmilliméteres és már hallhatjuk is, ha erre a vizsgálati készülék alkalmas. Parányi kar- és lábkezdemények jelennek meg a kicsi testén, erek hálózzák be a testét, sejteni lehet, hol lesz a szeme, a szája, kialakul az alsó állkapocs és létrejönnek a hangszalagok.

A kismamák ettől az időszaktól kezdve állandó álmosságra, fáradtságra panaszkodnak, folyton csak pihennének. Ha a hányinger, a hányás továbbra is fennáll, érdemes könnyű ételeket fogyasztani, sok-sok gyümölcsöt, zöldséget, s lehetőleg csak ásványvizet inni. Kerülni kell a zsíros, nehéz étkeket, különösen a szénsavas, cukros üdítőket.

A nyolcadik hétre narancs nagyságúvá válik a méh, s a baba már legalább 17 milliméteres, súlya pedig másfél gramm. Van már füle, orra is, befejeződik a szív felépülése.

Szép lassan közeledünk az első trimeszter végéhez. A baba ebben az időszakban naponta egy millimétert nő, sokat mozog, s már formálódnak, alakulnak az arcvonásai is. A kismamák pocakja kissé puffadt lesz, egy kis domborulatot már láthatunk is, de még egyáltalán nem feltűnő.

A babák a 11-12. hétre már elérik a 4-5 centiméternyi CRL értéket, amely a feje búbjától a popsijáig mért érték. Tömegük akár 5-6 gramm is lehet. A várandósok egyre jobban érzik magukat, elmúlik a hányás, a hányinger, az émelygés, kifejezetten fittekké, frissekké válnak.

A várandósság 12. hetében kötelező ultrahangos vizsgálaton kell részt venniük a kismamáknak, ahol több genetikai rendellenességet is próbálnak kiszűrni a szakorvosok. Elvégzik a magzati tarkóredő ultrahangos mérését is. Amennyiben az érték meghaladja a három millimétert, az a Down-kór fokozott kockázatára, vagy szívfejlődési rendellenességre utal és további részletes vizsgálatot kérnek. Az orrcsont hiánya is fejlődési eltérést jelez, így ebben az esetben is újabb szűrővizsgálatra küldik a kismamát.

Forrás: hajraegeszseg.hu