Csányi Sándor a Reutersnek adott interjúban nem említette, hogy mely bankokat érintheti a konszolidáció.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint a magyar bankszektorban a nyereség hiánya miatt konszolidációs folyamat következhet, amelynek eredményeként a jelenlegi nyolcról négy-ötre csökkenhet a nagybankok száma.

A bankvezető a Reuters hírügynökségnek adott interjúban elmondta: "Ezek a bankok nem hagyják el egyszerre a piacot, de bizonyos, hogy néhány év múlva már nem lesz nyolc bank."

Csányi Sándor az interjúban nem említette, hogy mely bankokat érintheti a konszolidáció, ahogyan arról sem, hogy az OTP mely bankokat vásárolhatja fel.

Korábban a bank közölte, tőkéje elég ahhoz, hogy esetleg két magyarországi, illetve több külföldi bankot is megvegyen, de az akvizíciókat konzervatív módon kívánja végrehajtani.

Csányi Sándor az interjúban elmondta, hogy a bankok számára a magyar működési környezet kedvezőtlen marad, mivel a piaci bizalom - a jegybank kamatcsökkentései ellenére - lassan tér vissza. "Arra számítok, hogy a marzs szűkül (Magyarországon) mind a lakossági, mind a vállalati üzletágban" - fogalmazta meg, ezért a bankcsoport külföldön növekedhet, elsősorban Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és Bulgáriában. Két vagy három év múlva az OTP nyereségének 70-75 százaléka származhat a külföldi egységekből a jelenlegi 45 százalékhoz képest. Tíz év múlva ez az arányszám várhatóan meghaladja majd a 90 százalékot, mivel a bank a bővülő piacokon is felvásárlásokat tervez - tette hozzá.

Csányi Sándor kedvezően nyilatkozott Matolcsy György jegybankelnökről, de kétségeinek adott hangot afelől, hogy a jegybank által bejelentett hitelezésösztönzés növekedési pályára állíthatja-e a gazdaságot. "Amit eddig mondott a monetáris politikáról és amit tett, az jó irányba mutat" - szűrte le, hozzátéve, az 500 milliárd forintos hitelezésösztönzésének négy-ötszörösére lenne szükség ahhoz, hogy az jelentős hatással legyen a növekedésre. Jelezte, hogy ekkora összeget viszont az euróövezeti recesszióval szembesülő vállalkozások nehezen tudnának beruházásra elkölteni.