A szexuális úton terjedő chlamydia fenyegeti újabban a koalákat - írja a BBC. A lap szerint avaly körülbelül 300 koalát kellett kezelni chlamydiával, és idén sem lett jobb a helyzet.

A szexuális úton terjedő chlamydia egy válfaja emberek között is terjed, a koalákat azonban a vírus egy másik törzse támadja meg, és járványként pusztít. A BBC szerint Ausztráliának vannak olyan részei, ahol a fertőzött koalák aránya 90 százalékos is lehet, ugyanis a betegség hím és nőstény koalákat, sőt, kölyköket is megtámad. A chlamydia a koaláknál kötőhártya-gyulladást, vakságot és terméketlenséget okoz, de akár halálos is lehet.

Az emberekhez hasonlóan a chlamydiát koalák esetében is lehet antibiotikumokkal kezelni, ám ehhez a néhány hónapos kezelés idejére fogságban kell őket tartani.

A chlamídia mellett egy másik betegség is fenyegeti a koalákat: a koala retrovírus, ami az emberi HIV-hez hasonlóan az immunrendszert támadja meg. A vírus északról dél felé terjeszkedik, a BBC által megkérdezett virológus szerint pedig bár korábban a koalák fizikai érintkezésével terjedt, mára bejutott a génjeikbe is. A retrovírus miatt sok koala leukémiában és limfómában pusztul el, és a chlamídia hatásait is felerősítheti.

A chlamydia ellen azonban már úton van az oltóanyag: hamarosan elkezdik tesztelni az állatokon is, ha pedig beválik, elképpzelhető, hogy az emberi chlamydia elleni anyaghoz is mintaként szolgálhat.

Forrás: hvg.hu