A körlevél egy vevő és a patikus közti interakcióval indít,
melyben a vásárló C-vitamint venne, ám sokallja az árát, és az olcsóbb felől
érdeklődik, másként - aszkorbinsavat kér. A patikus mond egy árat erre is, ez
éppen tizede a C-vitaminos készítménynek. A párbeszéd üzenete a körlevél
szerzője szerint, hogy olcsóbban is lehet C-vitaminhoz jutni a patikákban, csak
tudni kell a "varázsszót"! - írja a Ködpiszkáló blog, ám ennél kicsit
továbbmegy, és a körlevél kapcsán a C-vitaminról, annak valódi szerepéről vet
fel néhány gondolatot.
"A C-vitamin (aszkorbinsav) a legismertebb kémiai
vegyületek közé tartozik, különösen hazánkban, ahol sokan azt is tudják, hogy a
vegyülettel kapcsolatos kutatásaiért Szent-Györgyi Albertet Nobel-díjjal
jutalmazták. Definíció szerint azon vegyületeket nevezik vitaminnak, amelyeket
a szervezet nem tud előállítani, de amelyek nélkül a szervezet egészséges
működése nem tartható fenn. A legtöbb vitamint a múlt század elején fedezték
fel, köztük az aszkorbinsavat is, amely vitaminjellegének megismeréséhez
alapvetően hozzájárultak Szent-Györgyi felfedezései.
Bár a vegyületet az 1930-as évekig nem ismerték, hiányának
következményeiről az ókor óta több leírás tanúskodik. A 18. században jöttek rá
arra, hogy a tengerészek körében jelentős halálozással járó betegség, a skorbut
valószínűleg táplálkozási okokra, pontosabban hiányosságokra vezethető vissza.
A hosszú tengeri utakon egyoldalúan (kis túlzással kétszersült sós hallal, majd
sózott hal kétszersülttel) táplálkozó matrózok közül sokan haltak meg a gyengeséggel,
ízületi fájdalmakkal, fogínygyulladással társuló betegségben. A tünetek
kialakulásának pontos okát azonban nem ismerték. Egy James Lind nevű angol
hajóorvos volt az első, aki a skorbut kezelésének tudományos vizsgálatába
belefogott. Hajója legénységét hat csoportra osztotta, és az egyes csoportok
étkezését különbözőképpen egészítette ki. Az egyik csoport narancsot és
citromot kapott, mások almabort, kénsavas elixírt, ecetet, tengervizet vagy
pedig egy gyógynövénykeveréket tartalmazó készítményt kaptak. Ma már nem
meglepő, hogy csak a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsöket fogyasztó csoport
skorbuttal összefüggő tünetei enyhültek. Lind felfedezésének valódi értékét
azonban a kortársak nem ismerték fel, és a skorbut kezelésében az igazi
áttörésre még várni kellett" - olvasható a hosszú történeti áttekintés.
Később többször igazolták a vitamin skorbutellenes hatását,
végül pedig a már említett magyar tudós állította elő az 1920-as évek végén, az
1930-as évek elején pedig a szegedi egyetemre kerülvén pedig a város környékén
termesztett paprikából próbálkozott meg az anyag előállításával, és ötletét
siker koronázta.
"Miért is vitamin az aszkorbinsav? Bár közvetve
szerepet játszhat a megfázások megelőzésében, gyógyításában, nem elsősorban
ezért értékes. Az aszkorbinsav több, az emberi szervezetben megtalálható enzim
normális működéséhez elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek működésének
biztosítása révén szerepe van a karnitin- és noradrenalinszintézisben és a
fehérjék előállításában is, elsősorban azonban a kötőszövetekben nagy
mennyiségben jelen lévő kollagén előállításában betöltött kulcsszerepe miatt
nélkülözhetetlen. A vitaminhiány esetén megfigyelhető kóros kollagénszintézis
káros hatással van a csont-, ízület- és izomképződésre, és ennek következménye
a skorbut is" - magyarázza Csupor Dezső gyógyszerész.
Ki kezdte el terjeszteni, hogy a C-vitamin jó lehet megfázás
ellen/annak megelőzésére, vagy azt, hogy daganatok, sőt pszichiátriai
betegségek esetén is bevethető? Tudta, hogy ez utóbbit soha, senki nem igazolta
még? És azt valaha belátta már, hogy kiegyensúlyozott táplálkozás mellett
felesleges az extra C-vitamin-pótlás? A kérdésekre adott válaszok és okfejtések
megtalálhatók az idézett blogbejegyzésben, ahogy az is, hogy ha mégis
"aszkorbinsavként" jutunk hozzá, mire kell figyelni alkalmazás
közben.
Forrás: hazipatika.com
0 Megjegyzések