Az ülőmunka a gerinc fájdalmas betegségei mellett növelheti az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívnagyobbodás és a vesebetegség rizikófaktorát is.

A gyógytornász tapasztalata szerint az emberek többségének nincs kellő információja a helyes ülésről. Aki naponta több órát ül, jó ha tudja, hogy az ez a pozíció jobban terheli a gerincet, mint az állás. A helytelen üléskor majdnem kétszeresen (180 százalékosan) terhelődnek a porckorongok, az álláshoz képest. Ha mindez a nyomás állandóan féloldalasan és egyenetlenül jelentkezik, kialakulnak a mozgásszervi betegségek, például a porckorongsérv vagy a meszesedés - figyelmeztet a veszélyekre Dr. Darabosné Tim Irma, a Semmelweis Egyetem ETK Fizioterápiai Tanszék oktatója és Dr. Werling Klára belgyógyász.

A rossz tartás nemcsak a vázrendszerre, hanem az izmokra és a szalagokra is rossz hatással van, amely szintén fájdalmat okozhat. A túlterhelés miatt a szövetek keringése és anyagcseréje is rossz lesz. Ez elváltozáshoz vezet, és veszélyezteti a csonthártya, az ízületi szalagok, porcfelszínek épségét, kialakulnak a degeneratív elváltozások.

Mindezek elkerülésére a célzott aktív mozgás a megoldás - tanácsolják a szakemberek. Mozgással ugyanis jó vérellátást biztosítunk az izmokban, a szív és a tüdő egészségének megőrzéséhez is hozzájárulnak. A mozgás azt is elősegíti, hogy a csontállomány ne épüljön le, a mozgás hiánya pedig számos belgyógyászati problémát okozhat.

Káros a belső szervekre is
A mozgásszegény, ülő életmód az úgynevezett metabolikus szindróma esélyét 26 százalékkal növeli. Dr. Werling Klára belgyógyász elmondta, hogy a szindróma jellegzetességei a magas vércukor- és koleszterinszint, magas vérnyomás, ezek szövődményei a szív- és érrendszeri betegségek. Az ezzel járó magas vérzsír azért különösen veszélyes, mert érkárosodást okoz agyban, szívben, vesében, így agyvérzést, szívinfarktust, szívnagyobbodást és vesebetegséget okoz.

A doktornő kiemelte, hogy a metabolikus szindrómában előfordulhat egy májbetegség is (a nem alkohol eredetű zsírmáj), amelyből májzsugor, májrák is kialakulhat. Ráadásul az ilyen elzsírosodásnál, gyulladásnál olyan anyagok szabadulnak fel, melyek az egyébként is meglévő kardiovaszkuláris rizikót tovább növelik, vagyis a betegek nagyobb arányban halnak meg.

A metabolikus szindróma alapja, hogy a szervezet ugyan termel inzulint, de ezt a sejtek nem érzékelik, így túltermelés jön létre. Dr. Werling Klára hangsúlyozza, hogy tudományosan kimutatták, hogy a mozgás a sejtek ezen érzéketlenségét csökkenti.

Emésztési problémák
Ahhoz hogy a belek normálisan működjenek szintén sok mozgás, folyadék és rost szükséges. Ha nincs meg valamelyik, emésztési problémákat okozhat (például haspuffadást), a belek működése renyhe lesz - derül ki a Semmelweis Egyetem hírleveléből.

Az ülőmunkát végzőknek arra is oda kell figyelni, ha dagad a lábuk, ez a visszér vagy szívelégtelenség tünete lehet. A mozgáshiány a daganatok kockázatát is növeli (ezt a bélrák és az emlőrák esetében mutatták ki).


A szakértők úgy vélik: egyértelmű, hogy az embereknek meghatározó mennyiségű mozgásra van szükségük, hogy egészségesek maradjanak. Sajnos az átlag lakosság nem mozog eleget, pedig a mozgás a legjobb stresszoldó, és mivel endorfint szabadít fel, még örömforrás is.

Forrás: profession.hu