Számtalan kérdés felvetődik szülés után. Hogyan legyünk egyszerre sikeresek és boldog családanyák? Egyáltalán mikor álljon vissza egy anyuka a munkába? Hogyan könnyítsük meg a gyermektől való elválást?
Ki vigyáz majd a picire? Hogyan fogják fogadni munkahelyén? Megéri mindez, avagy mennyivel járul majd hozzá a családi kasszához? Ezekben segítünk a munkába visszatérő kismamáknak.

Természetesen elsőbbséget élvez a harmóniára való törekvés. Minden az esélyegyenlőségnél kezdődik. Sajnos kevés esélyt kapnak a munkaerőpiacon a kisgyermekes anyukák, ezért sokszor lemondanak karrierjükről már a babázós hónapok alatt. Pedig nem kell, hogy a karrier háttérbe szoruljon.  Igenis lehet kiegyensúlyozott és harmonikus életet élni munkába visszatérés után is. Adjon időt önmagának, hogy megszokja az új helyzetet, és alkalmazkodni tudjon a megváltozott körülményekhez. A türelem mellett a fokozatosság is jó módszer. A férjtől kapott támogatás szintén nagyon fontos, sok erőt meríthet egy jól működő házasságból. Az egyedülálló anyukáknak pedig a családi szeretet és a szoros baráti kapcsolatok segíthetnek.

Legyen rugalmas! Fontos tudatosítani magában, hogy ez az életmódváltás szükséges.

Üljenek le egy csésze finom teával és beszéljék át a dolgokat. Döntsék el: 6 hónap elteltével, vagy később kezdjen el újra dolgozni. Saját élethelyzetének megfelelően állítson fel fontossági sorrendet. Ez segít meghatározni, mikor robbanjon be újra a munka világába. Vegyék végig a gyermek után járó anyagi támogatásokat (családi pótlék, gyes, gyed, gyet stb.). Ha a pénz fontos Önnek, történjen meg hamarabb a váltás.

A szeparációs szorongás általános jelenség. A szülőktől való elválás okozta feszültség ellen azzal tehet, hogy gyermekét ismerősre bízza, aki eddig is jelen volt a baba életében. Így nem lesz megterhelő se a kicsinek, se Önnek. Fokozatosan növeljük a távol töltött időt, így hamar megszokja majd, hogy Ön elmegy és visszatér, hiszen rövid időről van szó. A vidám, stresszmentes távozás alapvető fontosságú, nyugalom és harmónia jellemezze ezt is, nehogy megijedjen a baba. Megoldható úgy is ez a helyzet, mint ahogy Hollandiában ez már bevett szokás: az apa marad otthon (gyesen) a gyerekkel.

Szakemberek szerint, ha gyorsabban tér vissza a munkaerőpiacra, nagyobbak az esélyei a karrierépítésre. Egy karrier-tanácsadó szerint áthidaló megoldás a részmunkaidő elvállalása. A távmunkában való foglalkoztatás pedig számos előnnyel jár mind a két fél számára. Léteznek már bababarát munkahelyek is, amelyek alkalmazkodnak az anyákhoz, elősegítve ezzel is a működőképességet.

Tisztán látható, hogy nem kell választani a hivatás és család között. Minden szervezés kérdése. Készítsen tervet a mindennapokhoz, ez bevált módszer! Plusz egy jó tipp: néha legyen 1-1 délután, amikor kettesben lehet Ön és párja – ilyenkor jönnek a nagymamák, akik a vasárnapi ebéd készítése közben kedvükre unokázhatnak -, hogy megmaradjon a családi idill és feltöltődjenek. Újult erővel nincs akadály a csúcsig!
Forrás: gondtalanfogamzasgatlas.hu
abortusszal.


Forrás: gondtalanfogamzasgatlas.hu
hogy állati ösztöneinek engedelmeskedve nekilátna, odahúzza a tetemet a nőstény oroszlán elé, és illedelmesen végignézi, amint az bekebelezi a zsákmányt.


Legviccesebb a hím cickány: a párzási időszakban hajthatatlanul kergeti a nőstényt, el nem hagyná egy percre sem mögötte szökdécsel, miközben orrával a lány farát döfködi szakadatlanul.

Sok állat étvágytalan a párzás ideje alatt. Az elefánt teljesen lemond az evés élvezetéről a tüzelési időszakban. Végül már azért is ér véget az emlegetett muszt időszaka, mert annyira lesoványodik és elgyengül, hogy nem bírja tovább a strapát. Az északi elefántfóka testsúlyának felét veszti el ilyenkor.

Szokatlan gyöngédséget tanúsítanak egymás iránt. A barnadelfinek megható finomsággal úsznak együtt, néha egymás alatt vagy fölött, de mindig párban, miközben simogatják egymást, dörgölőznek egymáshoz. A csimpánzok  a „francia csókot” is ismerik, nyelvüket gyengéden a másik szájába dugják.

Még az olyan ember számára rémséges állatok, mint a denevérek vagy csótányok is tanúsítanak szerelmes figyelmet egymás iránt. A bőregerek bársonyos szárnyrezegtetésekkel kényeztetik egymást, a csótányok meg csápjaikkal simogatnak.

A boldogsághormon (dopamin) szintje akkor is felszökik a tüzelő nőstény juhnál, ha csak párjáról készült képeket vetítenek neki. Nőstény préri pockoknál kísérletezgettek ezzel a kémiai anyaggal. Ha növelték bennük a dopamin szintjét, hirtelen nagy érdeklődést kezdtek tanúsítani hím párjuk iránt. Ha csökkentették, akkor azonban látványosan apadni kezdett ez az érdeklődés.

A szomorúságra is az elefántok szolgáltatják a legérdekesebb példát. Kiderítették róluk, hogy gyakran könnyeznek bánatukban. Ilyenkor általában nem a megszokott testhelyzetben vannak, nem  állnak, hanem eldőlnek az oldalukra, talán azért, mert így szabadabban áramlanak a könnyek szemükből.

Érzelmi könnyeket más fajoknál is felfedeztek. A kutyáknál (különösen az uszkároknál)kifejezetten gyakori jelenség, hogy könnyezni kezdenek, ha szeretett gazdájuk magukra hagyja őket.

Forrás: gondtalanfogamzasgatlas.hu