Ha nekünk, nőknek esetleges félrelépésünket kell magyarázgatnunk, mostantól széttárt karokkal kenhetjük a történteket hormonjainkra – ad tippeket egy friss amerikai kutatás.

Azok a nők, akiknek ösztradiol-szintjük magasabb, több hűtlenségi affért tudhatnak maguk mögött, mint azok, akik szervezete a női nemi hormonok e fajtájából kevesebb mennyiséget tartalmaz. A női szexualitást – a nemrég felfedezett jelenség tükrében – sokkal jobban irányítják fiziológiai folyamatok, mint azt korábban feltételezték.

„A magasabb ösztradiol-koncentrációval rendelkező nők nem csak hogy nagyobb arányban hajlamosabbak a hűtlenségre, hanem a kutatás statisztikája szerint vonzóbbnak is találják magukat, s életük folyamán jóval több hosszú távú párkapcsolatot létesítenek, mint az alacsonyabb ösztradiol-szintű társaik” – számol be az általa vezetett tudóscsoport munkájáról a tanulmányt jegyző Kristine M. Durante pszichológus a brit „Biology Letters” című tudományos szaklap oldalain.

Magasabb hormonszint – több egyéjszakás kaland

A Texas-i Egyetem kutatónője és csapata arra a vizsgálatsorozatra alapozza kijelentéseit, amely során összesen 52 nő ösztradiol-szintjét mérték meg. A női nemi hormon e változata többek között a termékenységért is felelős, s legnagyobb koncentrációban a peteérés körüli időszakban, valamint a ciklus második felének közepén van jelen szervezetünkben.

Az ezidőtájt vett minták azt mutatták, hogy a magas ösztradiol-szintű nők jóval vonzóbbnak látják magukat, és úgy látják, hogy ez a férfiaknak is feltűnik. Ők nem csak a flörtölésre hajlamosabbak, hanem a félrelépésre is – utóbbiról az is árulkodik, hogy akiknél magasabb ösztradiol-koncentrációt mértek, több egyéjszakás kalandról számoltak be életükben.


A kutatást vezető Durante szerint a tanulmány megállapításai arra utalnak, hogy a szervezetben zajló fiziológiai folyamatok sokkal nagyobb mértékben hatnak a nők szexuális magatartására, mint azt eddig gondolták. E tézisnek megfelelően mi nők, az evolúcióelmélettel összhangban a ciklus bizonyos szakaszában jóval nagyobb hatással vagyunk a pasikra, s ezt számos tudat alatti jelzés formájában tudtukra is hozzuk.