A vörös nő csak szexre kell?2013. április 24. Egy friss kutatás szerint masszívan tartják magukat a hajszínnel kapcsolatos sztereotípiák. De mit akar valójában a férfi - és mit a nő? Tényleg a frizura teszi az embert?
Az Elittárs által végzett legújabb kutatás szerint Magyarországon még él a buta szőke nő sztereotípiája. A felmérésben résztvevő összesen 1779 felhasználó válaszaiból kiderül, milyen tulajdonságokat társítunk egy bizonyos hajszín, illetve hajstílus viselőjéhez.

A felmérés során a válaszokat a felhasználók asszociációra bízták: a férfiakat megkérték, hogy képzeljenek el egy-egy szőke, barna, fekete vagy éppen vörös hajú nőt, a női válaszadóknak ezzel egy időben képeket mutattak jellegzetes férfi hajviseletekről. A kérdés minden esetben ugyanaz: Milyen emberi tulajdonságokat társít az említett hajkorona viselőjéhez? Találkozna-e az illetővel, és milyen kapcsolatot tud elképzelni vele? A válaszok vegyesek, de bizonyos tendenciák körvonalazódni látszanak.

A vörös csak egy affér, a barna maga a főnyeremény?

A felmérésben résztvevő 1178 férfi válaszaiból kiderül, hogy még élnek bizonyos sztereotípiák, már ami a női hajszíneket illeti. A barna hajú nő minden kategóriában a legtöbb pozitív választ kapta: ő az, akivel a férfiak 83 százaléka szívesen megismerkedne. A megkérdezettek 51 százaléka továbbá egy jó barátot lát benne, akivel mindent meg lehet beszélni, és csupa pozitív tulajdonságokat társítanak hozzá, mint például intelligens (69%), hűséges (64%) vagy sikeres (61%).

Ezzel szemben a szőke nő, bár kétségtelenül szexi (74%), és jó szerető (62%), egyéb tulajdonságaiban nem emelkedik ki, és a megkérdezettek 22 százaléka állítja határozottan hogy a szőke nő nem intelligens. A vörös hajszín viselőjével kapcsolatban nem született egyöntetű döntés. Ő az a típus, aki vagy nem túl szimpatikus (26%) vagy csupán egy rövid kalandot jelent (27%), de egyébiránt nem hagy maradandó nyomot a férfiakban.

Úgy tűnik, a fekete hajú nő a legattraktívabb az összes típus közül (67%), és ő az, akiről a válaszadók 28 százaléka vallja: „életem szerelme”, ami arányaiban a legmagasabb a többi hajszínhez képest.

Mi kell a nőnek?

A kérdőívben résztvevő 601 nő válaszaiból kiderül: az álomférfi hosszú hajat visel. Ő kapta ugyanis az összes kategóriában a legtöbb pozitív szavazatot; így ő az, akivel a felmérésben résztvevők 63 százaléka szívesen megismerkedne, mivel szexi (61%), jó szerető (56%) és még humorérzéke is van (52%). Egy ilyen férfit vagy Johnny Deppnek hívnak, vagy csak a mesében létezik - ami lényegében ugyanaz. Valószínűleg ezt a válaszadóink is jól tudják, ezért 53 százalékuk emellett azt állítja: a hosszú hajú férfi hűtlen is.

A siker és az intelligencia nem számít - már ami az ember vonzerejét illeti - így hiába kapta a jólfésült figura ebben a két a kategóriában a legtöbb szavazatot (46 és 50%), a megkérdezettek inkább csak egy jó barátot látnak benne (47%).

A kopaszodó férfi kapta a legkevesebb pozitív és a legtöbb negatív szavazatot, hiszen a válaszadók csupán 4 százaléka gondolja, hogy szexi, 11 százaléka, hogy jó szerető és 20 százaléka, hogy humoros. Nincs ember, aki ennyi mindenben alulteljesítene, ezért az eredmény az úgynevezett „glória hatásra” enged következtetni: ha valakiről általános véleményt formálunk egyetlen tulajdonsága alapján. Jó hír azonban, hogy a kopaszodó férfi legalább hűséges, - a többi hajstílus viselőihez képest - ugyanis ebben a kategóriában őrá szavaztak a legtöbben (39%). Bár lehet, hogy a megkérdezettek úgy vélik: ennyi rossz tulajdonsággal esélye sincs a megcsalásnak?

Az eredmények továbbá azt mutatják, hogy a teljesen kopasz férfi hidegen hagyja a nőket, mivel ő nem intelligens (17%), nem hűséges (10%) és nem is valami sikeres. (22%). Őt elképzelve, a válaszadók minden bizonnyal egy konditeremre vagy egy éjszakai klub bejáratára asszociáltak. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy hajlamosak vagyunk a külső alapján a belsőre nézve is szélsőséges következtetéseket levonni.

A Nemek harca – eredményhirdetés

A szőke és barna nőkről elképzelt tulajdonságokból arra következtethetünk, hogy a férfiak egy intelligens és hűséges nővel szeretnének megismerkedni. A szőkékhez társított szexuális vonzerő pedig, egyéb pozitív tulajdonságok hiányában nem elegendő a párkapcsolathoz.

A nők egyértelműen a hosszabb hajú férfiakat szeretik, és hozzá társítják a legtöbb pozitív tulajdonságot – főleg ami az olyan „felszínes” dolgokat illeti, mint a kinézet vagy a szexuális vonzerő. Az intelligencia vagy a siker – meglepő módon - nem tűnik fontosnak, hiszen az ezekkel a tulajdonságokkal bíró „jó barát” nem feltétlenül az a férfi, akit közelebbről megismernének.

Forrás: www.elittars.hu