OKÉ, SOKAN NEM ÉRZNEK LELKIFURDALÁST, HA MEGCSALJÁK A CSAJUKAT. DE MI VAN AKKOR, HA A LEGJOBB HAVEROD CSALJA A FELESÉGÉT, AKIVEL SZINTÉN JÓBAN VAGY? RAGASZKODSZ A BARÁTSÁG TÖRVÉNYÉHEZ ÉS BEFOGOD A SZÁD, VAGY INKÁBB ELMONDOD A NŐNEK?

Az International Journal of Sexual Health riportja szerint a megkérdezett 77 félrelépő 2/3-a nem érzett lelkiismeret-furdalást.

Ne tűnődj tovább, barátom. Itt az 5 tényező, amit át kell gondolnod mielőtt meghozod a nehéz döntést.

Egy barátod volt hűtlen, vagy esetleg te magad? “Az érzelmek és a környezet, amiben felnőttél erősen befolyásolják a döntésed” állítja John Sanchez, a Penn State Univesity professzora. Szóval ha rossz a személyes történelmed a hűtlenséggel kapcsolatban, nagyobb az esély, hogy a barátoddal beszélsz.

A lojalitásnak szintén fontos szerepe van a döntésben – mondja Sanchez. De ez trükkös is lehet: A barátodhoz vagy hűséges, aki rosszban sántikál, vagy a párjához, akit átvernek és megérdemli, hogy tudja, mi a helyzet? Sanchez tanácsa: Képzeld magad a helyükbe. Ha téged csaltak meg, tudni akarsz róla? Természetesen. De ha te voltál a hunyó, elvárnád a legjobb haverodtól, hogy falazzon. Ami oda vezet, hogy…

Sajnos nincs tisztán jó, vagy rossz válasz – mondja Sanchez. Úgyhogy találd ki, melyik út okoz kisebb fájdalmat. Ha a feleségnek mondod el, elveszíted a barátod? Ha hallgatsz és mástól tudja meg, nagyobb bajban leszel? Vizsgálj meg minden lehetőséget mielőtt meghozod a végeles döntést – tanácsolja Sanchez.

Tényleg nem tudjuk helyetted eldönteni, bocsi. De Sanchez okos meglátásai segíthetnek: Mindegy, hogyan érzel a helyzettel kapcsolatban, nem a te feladatod, hogy rendebhozd a dolgokat. Gyakorolj nyomást a haverodra, hogy helyrehozza amit elrontott. Mondd el neki, hogy nem ultimátumot akarsz adni, de már nem bírod tovabb, hogy ekkora súlyt rak a válladra. Így nem szeged meg a haverság törvényeit, miközben ráveheted a barátod hogy összeszedje magát és rendbehozza a dolgait – mondja Sanchez.