Bár egy személyiség kialakulásának számos egyéb tényezője is van, a testvérek között a születési sorrendben elfoglalt hely is meghatározó lehet a tekintetben, hogy felnőttként milyen jellemvonásokkal rendelkezünk.

Elsőszülöttek
Az elsőszülöttek életük első néhány évében a családjuk körében központi helyet foglalnak el. A család minden egyes tagja féltő gondossággal kíséri lépteiket és ujjongással fogadja fejlődésük minden apró jelét.

Ez a figyelem a gyerek öntudatának kialakulását tekintve nagyon kedvező ugyan, ám az ezzel együttjáró magas elvárások akár teherként is nehezedhetnek rájuk. A kisebb testvérek megjelenésekor a nagyobbakkal szemben támasztott követelések köre tovább bővül, hiszen elvárják tőlük a testvéreikkel szembeni türelmes és segítőkész magatartást.

Az elsőszülöttek így gyakran teljesítményorientáltak, ambiciózusak, felelősségteljesek és lelkiismeretesek. Ennek révén sikereket is könnyen érhetnek el, ám negatív esetben a tökéletes teljesítmény utáni vágyuk a saját és környezetük életét is megkeserítheti.

Mivel a gyerek születésekor a szülők még viszonylag bizonytalanok voltak szülői szerepükben, így ez visszatükröződhet a gyerek viselkedésében, aki visszahúzódóbbá, félénkebbé válhat fiatalabb testvéreihez képest.

A középső gyerek

A középsőnek született gyerekek már az első perctől kezdve azt tapasztalják, hogy testvérük személyében egy ügyesesebb, tapasztaltabb, sikeresebb egyén vet árnyékot életükre. Ez versengésre késztetheti őket, s a sikert általában egy teljesen más területen próbálják megtalálni, mint ahol nővérük vagy bátyjuk jó eredményeket ért el.
A szülőknek már a gyerekek megérkezésétől kezdve kevesebb idejük jut rájuk, aminek hatására a középsőként születettek individuálisabbak lehetnek, könnyebben megtalálhatják a saját útjukat, ugyanakkor az önértékelésükre is negatívan hathat az a tény, hogy életük első percétől fogva osztozniuk kell szüleik idején testvéreikkel. Ők már magabiztosabb, tapasztaltabb, rutinosabb szülőkhöz érkeznek, s ez pozitív hatású lehet számukra, hiszen ennek eredményeként társaságban általában jobban boldogulnak elsőszülött testvérüknél.

A legkisebb gyerek
Mivel általában az egész család körbeugrálja őket, így magabiztosak, hajlamosak lehetnek a felelőtlen viselkedésre és önállótlanságra, illetve arra, hogy felnőttként is benne rekedjenek ebben a gyermekszerepben, s céljaik elérése érdekében gyerekes viselkedésmódokhoz folyamodjanak.

Jól boldogulnak az emberek között, társas szerepeikben sikeresek, s bájos, kedves viselkedésükkel könnyen elérik, hogy a környezetüktől felnőttként is megkapják ugyanazt a figyelmet, mint amihez gyerekként hozzászoktak. A család kedvencei nehezen viselik az elutasítást, az ellentmondást vagy a mellőzöttséget, s akár manipulatív eszközöket is szívesen bevetnek ennek elkerüléséhez.

Egykék

Az egykék személyiségüket tekintve az elsőszülöttekkel mutatnak hasonlóságot, az azokra jellemző perfekcionizmus, ambicionizmus és konzervativizmus esetükben fokozott módon jelentkezhet, hiszen ők nem csak egy pár évig, hanem növekedésük során végig részesülnek a magas elvárások és az osztatlan figyelem összes negatív és pozitív következményéből.

Forrás: femcafe.hu