A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a defibrillátor alkalmazása.

Mit nevezünk hirtelen szívhalálnak?

A hirtelen szívhalál nem más, mint az életkortól és az alapbetegségtől függetlenül kialakult keringésmegállás miatt bekövetkező váratlan, természetes halál. Az eseményt az öntudat hirtelen elvesztése előzi meg, és az akut tünetek kialakulásától számított egy órán belül bekövetkezik.

Mi vezethet hirtelen szívhalálhoz?

A hirtelen keringésmegállás oka legtöbbször egy kaotikus kamrai ritmuszavar, az úgynevezett kamrafibrilláció, melynek kialakulásához általában több szerencsétlen körülmény együttes fennállása szükséges.

Miért hal meg egy egészséges sportoló?

Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?
A szívhalál sokszor bevezető tünetek nélkül, hirtelen eszméletvesztés formájában jelentkezik azonban nagy tévedés lenne azt állítani, hogy nem előzhetjük meg.-figyelmeztet szakértőnk. 

Tragikus, megrázó esemény, mikor fiatalemberek, sportolók a közönség szeme láttára, váratlanul összeesnek és meghalnak. A tragikus esemény hátterében általában korábban fel nem ismert, speciális – néha csak sejtszintű eltérésekben megmutatkozó – szív- vagy érbetegség áll. A versennyel járó stressz és a fokozott fizikai megterhelés a szívbetegséggel együtt végzetes ritmuszavart okozhat. Ennek megelőzésére manapság már nagyon részletes, speciális eszközökkel végzett vizsgálatokon kell részt venniük a magyar élsportolóknak is.

Az amatőr és a hobbisportok űzőinek pedig mindig az edzettségi szintnek megfelelő kihívást érdemes választaniuk. Ha valaki mégis nagyobb célt tűz ki maga elé, fontos, hogy a háziorvos, esetleg a kardiológus véleményét is kikérje az egészségi állapotát illetően.

A hirtelen szívhalál oka leggyakrabban a szívinfarktus

Több embert érint, mégis kevesebb médiavisszhangot vált ki a szívinfarktus első jeleként kialakuló hirtelen szívhalál.

 A szívinfarktus tünetei
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a szívinfarktus tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető tünetek! A szívinfarktus a szívizom egy részének elpusztulása a vérellátás elégtelenné válása miatt. 

A szívinfarktus nem más, mint a vérellátási zavar következtében létrejött szívizomelhalás. Amikor elzáródik egy koszorúér, oxigénhiányos állapot jön létre az ellátott szívizomterületen. Az oxigénhiány következtében megváltozik a szívizomsejtek elektromos viselkedése, ez pedig kamrafibrillációhoz vezethet. A szívinfarktus azonban a legtöbb esetben nem ilyen drámai tünettel kezdődik. Nem szűnő, erős mellkasi fájdalom, nagyfokú rosszullét és légszomj esetén azonnal mentőt kell hívni!

A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és az egyre szélesebb körben elterjedő külső félautomata és automata szívritmuszavar-helyreállító készülékek, az úgynevezett defibrillátorok alkalmazása.

Szívinfarktus utáni állapot – megnő a hirtelen szívhalál kockázata

A leginkább érintettek, a korábban már szívinfarktuson átesett betegek számára a modern orvostudomány jelentősen mérsékelni tudja a hirtelen szívhalál kockázatát. Az acetil-szalicilsav és más vérrögösödés-gátló gyógyszerek csökkentik a koszorúerek ismételt elzáródásának kockázatát. A bétablokkoló gyógyszerek pedig a ritmuszavar kialakulásának esélyét csökkentik. A ritmuszavar kialakulása szempontjából legveszélyeztetettebb betegek beültethető szívritmus helyreállító készüléket, defibrillátort kapnak.
A hozzátartozók szerepe

A szívbetegek családtagjai is sokat tehetnek szeretteikért: ha rendszeresen tájékozódnak a beteg állapotának romlását jelző apró jelekről, és így időben segítséget kérnek, illetve elsajátítják a laikus újraélesztés technikáját.

Forrás: webbeteg.hu