Kozmetikumok vásárlásánál ne a márka vagy az ár legyen az elsődleges, hanem a csomagoláson található, apró betűvel szedett rész. Érdemes ezt átböngészni és csak ezután dönteni a termék megvásárlásáról – tanácsolja a tapasztalt szakértő.

Az amerikai Paula Begoun több mint két évtizede látja el hasznos tanácsokkal a kozmetikai termékek vásárlóit. Az ötvenöt éves, a maga területén elismert szaktekintélynek számító Begoun munkája során kizárólag tudományos kutatásokra támaszkodik, amelyek alapján egyértelműen eldönthető, hogy az adott termék valóra is váltja-e a csomagoláson ígérteket. Ha már – nem is kevés – pénzt költünk különböző kozmetikai cikkekre, nem árt tudni azt sem, hogy például az egyes termékek, amelyek első ránézésre ugyanazzal kecsegtetnek, miben térnek el alkotóelemeiket tekintve egymástól. Ezen kívül az sem közömbös, hogy bőrünk egyáltalán „barátságba” kerülhet-e egy termékkel, vagy allergiás reakció indul be a kozmetikum használatával. A „kozmetikumok rendőrnője” – ahogy Begoun magát is nevezi – évekig kozmetikai eladóként is dolgozott, majd a pult mögül kilépve számos könyvet írt tapasztalatairól.  Érdemes jó tanácsain elgondolkozni, összegyűjtöttünk néhányat:

Melyek a legnagyobb téveszmék a kozmetikumokkal kapcsolatban?

A szépségiparnak számos hamis ígérete van. A szemránckrém nem más, mint lustaságunk és tájékozatlanságunk terméke. A drágább nem feltétlen jobb is – sőt. Ezen kívül, nincs az a kozmetikum, amely a ráncokat vagy a cellulitiszt eltünteti. A ráncok képződését lehet lassítani, de a természetnek nem lehet teljes mértékben útját állni. Minden másra pedig még nincs tudományos magyarázat, mint ahogy az sem általánosan érvényű, hogy a természetes alkotóelemek jobbak a szintetikusoknál. Sőt, ellenkezőleg: számos naturális anyagról bizonyosodott már be, hogy allergiás reakciót váltanak ki a bőrre kenve.

A kozmetikumokban összesen több ezer alkotóanyag fordulhat elő. Melyek azok, amelyek a laikusoknak is támpontot adhatnak?

Az alkoholt ajánlatosabb elkerülni, az ugyanis rendkívüli mértékben roncsolja a kollagént, bőrünk védő rétegét és természetes regenerálóját. Az illatanyagok irritálhatják a bőrt, például a menta tartalmú krémeket jobb nem választani. A bőr öregedése elleni legjobb módszernek az számít, ha a mindennapokon is fényvédő faktorral rendelkező krémeket használunk. Ennek lényegesen nagyobb szerepe van, mint hinnénk.

Mi egy jó termék ismertetőjele?

Ha választási lehetőségünk van, mindig a tubusost válasszuk. A tégelyben kínált krémek jobban ki vannak téve a levegő és a fény káros hatásainak.

Van-e olyan kategória, amelyben különösen sok rossz termék kapható?

Nagyon nehéz rossz ajakrúzst gyártani, viszont annál nagyobb feladat a megfelelő arcvíz elkészítése. A legtöbb nem más, mint egy inkább ártalmas koktél vízből, némi illatanyagból és glicerinből. A hatásos termék, amely a pénzét is megéri, antioxidánsokat is tartalmaz, mivel a bőrt igazán csak az  ápolja és nyugtatja meg.

r nem szexgép, és a teljesítménykényszer az egyébként zökkenőmentes kapcsolatokat is megmérgezi. Holott sokszor ezt a kényszert nem a partnerek generálják egymással szemben, hanem a külvilág generálja feléjük.


Adott egy pár. Szerelemmel szeretik egymást, kölcsönösen, tisztelettel. A bizalom rendíthetetlen. Havonta három-négy alkalommal mindkettőjüknek jólesik a szex, amely teljesen kielégítő számukra mind fizikai, mind érzelmi szempontból. Ám a világ azt sugallja, hogy ennek a mennyiségnek naponta kellene meglennie.

Egy ideig nem törődnek vele, de minél többet hallják (az interneten, az újságokban, a televízióban), annál inkább elbizonytalanodnak saját magukban, a kapcsolatukban. Kész is a párkapcsolati krízis.
De mit tegyen a mai kor fiatalja, aki megfelelő irányítás nélkül könnyen eltéved a félmeztelen testek tengerében?
Hallgasson a szívére.

Ne veszítse el szüzességét csak azért, mert mindenütt ezt látja. Ne tartson fenn szexuális kapcsolatot olyan személlyel, akihez nem fűzik erős érzelmi szálak. Ne tartson fenn szexuális kapcsolatot ugyanezen személlyel, ha úgy gondolja, hogy még nem jött el az ideje. A szexre meg kell érni érzelmileg és fizikailag egyaránt.

Hogy ezek avítt dolgok?

Egyáltalán nem. Az 1960-as években a fogamzásgátló tabletták elterjedése meghozta a szexuális forradalmat. Ám ez mostanra nagyon elharapózott. Nem felelőtlenség azt állítani, hogy a társadalmat beteggé tette, nemcsak szexuális értelemben.

Mivel már nincsenek tabuk, az intimitás határai eltűntek, a személyes tér oly kicsire zsugorodott, amely már a mai kor embere számára is kényelmetlen.

Nem kétséges, hogy küszöbön áll egy új forradalom, amely az intimitás forradalma lesz – a szó nem kizárólagosan szexuális értelmében.

És ezt már mindannyian nagyon várjuk. Ezzel újra hivatalos lesz, hogy nem a szex a lelke mindennek.