A keleti medicina a szem vizsgálatával kezdi az állapotfelmérést. A hozzáértőnek elég mindössze egyetlen pillantás a páciens szemébe, és máris véleményt tud mondani az egészsége "zökkenőiről". Az ember maga is következtetéseket vonhat le néhány kézenfekvő jelből, hogy idejekorán szakmai segítséget kérhessen.

Könnyzacskó a szem alatt
A szem körüli duzzanat gyakran rossz vesefunkcióra vagy a vízháztartás zavarára utal. Jó tanács: igyon két liter kalóriamentes italt naponta (tea, ásványvíz). Ideális a nyírfalevél főzete vagy más vízhajtó tea, amely kimossa a felgyülemlett folyadékot. Fogja vissza a sófogyasztást, cserébe használjon több zöldfűszert.

Kettős bőrredő a szem alatt
Gyakran a neurodermitis, azaz bőrgyulladás kísérője. Stresszes élet, a fűtött lakás száraz levegője, nagy hideg hozhatja ki a betegséget. Ha valóban erről van szó, a ligetszépe gyógynövény zsírsavai (kapszulában) nyugtatóan hatnak a bőr anyagcseréjét.

Sárga gyűrű az írisz körül
Idősebb embereknél gyakori jelenség. Ha középkorúaknál is megjelenik a sárga gyűrű az írisz körül, az a magas koleszterinmérték jele lehet, ezáltal infarktuskockázatra figyelmeztet. Ajánlatos vérkép elkészítése.

Besárgult szemfehérje
A zsíranyagcsere zavarára utalhat. A máj betegsége vagy epekő okozhatja. Javasolt a belgyógyászati vizsgálat, a májfunkció vizsgálata. Átmenetileg ajánlatos lemondani a zsíros ételekről és az alkoholról.

Bevérzés a szemben
Meglehetősen félelmetes látvány a szemfehérjében a véres erezet, de nem olyan súlyos. Hamar el is oszlik. Rendszerint testi megterheléstől származik: költözködés, szülés kellemetlen kísérje. Ha nincs mire visszavezetni, és gyakrabban fordul elő, utalhat magas vérnyomásra, érelmeszesedésre vagy véralvadási zavarra. Ajánlatos az orvosi kivizsgálás.

Kidülledő szemgolyó
A Basedow-kór egyik autoimmun-betegség egyik kísérő jelensége a kidülledő szem. A pajzsmirigy túlműködésével járó kórt szívritmuszavar, verejtékezés, idegesség kísérheti. Orvos állapítja meg vérteszt útján a betegséget. A gyógyszeres kezelés elmulasztja a szempanaszokat is.

Bepirosodott szem
Sok oka lehet a szemvörösségnek: kötőhártya-gyulladás, fájdalom, idegentest-érzés kísérője lehet. Az úgynevezett szeminfluenza is szóba jöhet, ez a vírusfertőzés egyre gyakoribb. De olyan gyulladásra is utalhat, amely a szervezet más részében föllépő problémával társul. Okvetlenül tisztázni kell a pirosság okát.

A látást zavaró foltok, homályok és csillagok fölbukkanása a látómezőben ijesztő lehet. Lássuk, mit mondanak a szem állapotáról.

- A kettős látás tipikus figyelmeztető jele lehet az agyvérzés (stroke) kockázatának. Ha a tárgyak határai elmosódnak, duplán láthatók, azonnal az orvoshoz kell fordulni. Viszont migrén kísérőjelensége is lehet a csillogás, a behatárolt látómező. Sokszor épp ez a jelenség a fejfájás előfutára.

- Sokan nem veszik komolyan a látómező szélén megjelenő villanásokat, pedig ez a retinaleválás egyik előjele lehet. A cukorbetegeknek ez nagy veszély, azonnali orvosi vizsgálatot igényel.

- A szem előtt táncoló fekete pontok gyakran ártalmatlan, tovatűnő homályok. Viszont a gyakori zavar a cukorbetegséget kísérheti. A farkasvakság (sötétben jelentkező látásromlás) A-vitamin-hiányra is utalhat.

Forrás: stop.hu