Törvényt hozna Sanghaj városa a bajba jutott embertársaikon segítők védelmére és jutalmazására.

A másokon segítők erőfeszítéseinek elismerésére és jutalmazására jelenleg nem létezik hivatalos jogi csatorna, pedig az a segítségnyújtást is ösztönözné – indokolta a kétéves kutatómunka nyomán lefektetett terveket a kelet-kínai metropolisz vezetése alá tartozó, politikai és jogi ügyekért felelős testület.

A kínai embereket sokszor bélyegzik egymás iránt közönyösnek, a múltban előfordult, a segítőkész embereket bajba sodró számos eset után pedig ma minden korábbinál kevesebben hajlanak arra, hogy ismeretlen embertársaikon segítsenek.

Másfél évvel ezelőtt Kínában nagy felháborodást váltott ki az a dél-kínai eset, amelyben egy kétéves kisgyermeket gázoltak el és hagytak cserben, majd tizennyolc közömbös járókelő ment el az áldozat mellett, míg végül a tizenkilencedik segített neki.

Egy tavaly év elején közölt kutatás során a megkérdezettek alig több mint 60 százaléka válaszolt úgy, hogy segítene egy utcán eleső idősebb emberen. 27 százalék azt mondta „ez attól függ”, 8 százalék pedig egyáltalán nem segítene. A nemmel válaszolók túlnyomó többsége, 87,4 százalék úgy fogalmazott: attól való félelmében tagadná meg a segítséget, hogy maga is bajba kerül.

A sanghaji kezdeményezés ezen a hozzáálláson próbál helyi szinten változtatni, s a jócselekedeteket komoly anyagi ösztönzőkkel is szorgalmazná. A pénzügyi elismerésen túl a törvénytervezet szerint az esetleges sérüléseket vagy károkat szenvedő segítők számláját is kiegyenlítik majd, ha pedig valaki segítségnyújtás közben veszíti életét, családja mintegy félmillió jüan (18,5 millió forint) kárpótlást is kaphat.

Forrás: otvenentul