A bőrápolás legelterjedtebb formája a hidratáló krémek
használata, ám Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical esztétikai
bőrgyógyásza, további hatékony módszereket osztott meg velünk.
Sárgarépa, citrom és zöldborsó
Az egészséges bőrnek vitaminokra van szüksége. Az A-vitamin
csökkenti a ráncok előfordulásának gyakoriságát, és fokozza a bőr
rugalmasságát. Mivel az oxigénnel és a fénnyel való érintkezést rosszul
tolerálja, a szakemberek speciális cukormolekulákba ágyazva dúsítják vele a
különböző termékeket. Vannak olyan forgalmazók is, akik retinaldehidet
alkalmaznak, amely a bőrben A-vitamin- vagy retinsavvá alakul át. Bőröd számára
fontos a C- és E-vitamin optimális jelenléte a szervezetedben. Ez a két vitamin
megköti a szabad gyököket, és élénkíti a bőr keringését. Jó, ha tudod, hogy a
C-vitamin elősegíti az E-vitamin felszívódását, míg az E-vitamin fokozza az
A-vitamin felszívódását.
A vitaminpótlás legegyszerűbb formája a helyes táplálkozás.
A-vitaminban gazdag tápanyagforrások – többek között – a sárgarépa, a brokkoli,
a zeller, az áfonya, a csipkebogyó, a petrezselyem és a máj. A C-vitamin
elsősorban a citrusfélékben fordul elő, de számos gyümölcs és zöldség, így a
burgonya, a hagyma és a paradicsom is tartalmazza. Oda kell azonban figyelned
arra, hogy ez a vitamin főzés és a mélyhűtés során elvész. E-vitaminhoz juthatsz
például a tojásból, a dióból, a mogyoróból, a zöld növényekből, illetve a
szójából.
Kollagén és hidratáció
A ráncok megjelenése attól függ, hogy a bőr mennyi kollagén
rosttal bír. Sajnos, az évek múlásával a szervezet egyre kevesebb kollagént termel.
Ezt a természetes folyamatot azonban bizonyos mértékig képesek vagyunk
befolyásolni, például a különböző bőrfiatalító krémek összetétele serkenti a
kollagén termelését.
Az elvesztett nedvesség pótlásához nem elég a hidratáló
krémek rendszeres alkalmazása, megfelelő mennyiségű folyadékot is innod kell
mellette. A célnak leginkább a szénsavmentes ásványvíz felel meg, de a frissen
facsart – nem cukrozott! – gyümölcslé, illetve az antioxidánsokban gazdag
zöldtea is jó választás. Az ebédet kezdd egy tányér levessel, két étkezés
között pedig egyél egy almát vagy olyan egyéb gyümölcsöt, amelynek magas a
nedvességtartalma.
Forrás: kamaszpanasz.hu
0 Megjegyzések