A piros bogyójú ribiszke a legízletesebb íze kellemesen
édes, a sárga színű fanyar, míg a fekete ribiszke a bor és ivólé készítésére a
legalkalmasabb. Gyümölcse magas C, B vitamint is tartalmaz, de emellett tele
van vassal, kalciummal és magnéziummal, ami fontos szervezetünk számára.
A termést érett állapotban szüreteljük le, és frissen
fogyasszuk vagy lefagyasztva sokáig tárolható. De finom sütemény dzsem és
lekvár is készíthető belőle, ami megőrzi a vitamint és ásványi anyag tartalmát.
Ha kertünkben még nincs ribiszkebokor itt az ideje
beszerezni belőle egy szép egészséges tövet. Ássunk a kertben egy 70*70 cm-es
gödröt, aminek az aljára terítsünk le komposztot, így lesz elég tápanyaga a
növénynek. Helyezzük el a növényt a gödörbe, természetesen a gödör mélysége
függ a növény nagyságától is, a gyökereket terítsük, szét majd töltsük fel
földdel a gödröt, és jól nyomkodjuk le a növény körül a talajt.
Ezután már nincs más dolgunk, mint beöntözni alaposan a
földet, és várni a friss hajtásokat. Első évben még nincs szükség metszésre,
hiszen még túl fiatal a növény, de a következő ősszel már érdemes visszavágni az
ágakat.
A ribiszke egy évelő gyümölcsfajta ültetésre a tavasz és a
kora ősz a legjobb időszak. Virágzási ideje április vége május közepe, majd
júniustól már fajtától függően számíthatunk az ízletes finom gyümölcsre. A
tövet a kert napos részére ültessük, nyáron öntözzük bőven, és számoljunk a
helyigénnyel is, hiszen akár 2,5 méter magasra is megnőhet.
A ribiszkéből akár csak a málnából kiváló sövény növény is
nevelhető, akár egy kerítés mellé is, ebben az esetben legalább egy méterre
ültessük egymástól a töveket.
Az ősszel telepített bokrokat érdemes télire takarással
védeni a fagyoktól, szórjunk köré szalmát, faforgácsot vagy leveleket.
Íme, néhány ribiszkefajta:
Heros: közép piros bogyójú, édes savanykás ízű fajta, amely
az erős metszést igényli.
Mulka: Málna piros bogyójú lédús gyümölcsű kissé savanykás
ízű.
Rondom: Sötét vörös színű édes és magas a C-vitamin tartalma
is.
Invigo: Fekete színű kissé savanykás bő termő és nem túl
igényes fajta.
Forrás: noinetcafe.hu
0 Megjegyzések