Tagválasztó közgyűlésre készül a Magyar Tudományos Akadémia

2013.05.03.
Tagválasztó
közgyűlésre készül a Magyar Tudományos Akadémia A Magyar Tudományos Akadémia 184. közgyűlésének hétfőn kezdődő ünnepi ülését Orbán Viktor miniszterelnök köszönti. A hétfői ünnepi közgyűlésen adják át a legrangosabb akadémiai elismeréseket, és születése 200. évfordulója alkalmából megemlékeznek Eötvös Józsefről, az MTA egykori elnökéről, a reformkor kiemelkedő politikusáról. Az Akadémikusok Gyűlése délutáni zárt ülésén megválasztják a tudós testület új tagjait.

Egyedülálló helyesírási portál az MTA Nyelvtudományi Intézet fejlesztésében

2013.05.02.
Egyedülálló
helyesírási portál az MTA Nyelvtudományi Intézet fejlesztésében Korszerű technológián alapuló internetes szolgáltatással egészítette ki hagyományos nyelvi tanácsadó tevékenységét az MTA Nyelvtudományi Intézete. A helyesiras.mta.hu című, ingyenesen elérhető, egyedülálló helyesírási tanácsadó portált az ünnepélyes átadón Pálinkás József, az MTA elnöke élesítette.

Tizenöt új akadémiai támogatott kutatócsoport alakul hét egyetemen

2013.04.30.
Tizenöt új
akadémiai támogatott  kutatócsoport alakul hét egyetemen A Magyar Tudományos Akadémia által támogatott, egyetemi kutatócsoportok létrehozására kiírt 2013. évi pályázat eredményeként július 1-től 15 új kutatócsoport kezdheti meg ötéves működését 421,6 millió forintos költségvetési támogatással. A nyertes pályázatok közül öt a matematikai és természettudományok, hat az élettudományok, négy a humán és társadalomtudományok körébe tartozik.

Áttörés a tudományos eredményekhez való nyílt hozzáférés terén: Európa legnagyobb kutatási szervezetei közös alapelvek alapján kezdik meg az átállást

2013.04.30.
Áttörés a
tudományos eredményekhez való nyílt hozzáférés terén: Európa
legnagyobb kutatási szervezetei közös alapelvek alapján kezdik meg az
átállást A tudományos publikációkhoz való nyílt hozzáférésről (Open Access) folytatott egyeztetések során első ízben fogadtak el egységes alapelveket az átállásról a legnagyobb európai kutatásfinanszírozó és kutatási szervezetek.

Mai társadalmunk a tudomány társadalma

2013.04.29.
Mai társadalmunk a
tudomány társadalma Az akadémiák és kutatók együttműködésének fontosságára hívta fel a figyelmet Jörg Hacker, a német Nemzeti Tudományos Akadémia elnöke, az MTA tiszteleti tagja, aki az MTA Mikrobiológiai Osztályközi Tudományos Bizottsága és a Magyar Mikrobiológiai Társaság meghívására érkezett Budapestre. A tudós mikrobiológiai kutatásairól tartott előadást az MTA Székházában.