A májustól érő friss zöldségek, gyümölcsök mindig jóval több vitamint és más antioxidáns hatású, rákellenes vegyületet tartalmaznak, mint a télen kapható importált vagy üvegházi növények. Ismerd meg azokat az italokat, melyeket érdemes tavasszal fogyasztanod a szabad gyökök ellen!



Sárgarépalé

Fotó: www.freedigitalphotos.net

Sárgarépát egész évben vásárolhatsz, de májustól frisset fogyaszthatsz. Legnagyobb értékét magas béta-karotin-tartalma jelenti, de a zöldség más karotinokban is bővelkedik. Ezek a növényi festékanyagok jelentős antioxidáns potenciállal rendelkeznek, érdemes tehát a sárgarépát nyersen, illetve frissen készült zöldséglé formájában is fogyasztanod.


Málnalé

Fotó: www.freedigitalphotos.net

málnában található antocianinok olyan antioxidáns növényi festékanyagok, melyek semlegesítik a káros szabadgyököket. Ellágsav-tartalmából adódóan pedig a bogyós gyümölcs számos rákkeltő anyaggal felveszi a harcot. Május-júniusban érdemes tehát friss málnalevet, illetve málnaturmixot innod, ha védeni akarod az egészséged.

Antioxidáns gyümölcs

Az apró bogyós gyümölcsök fogyasztása rendkívül egészséges, hiszen ezek kiváló tárházai az antioxidánsoknak. Különösen a fekete áfonyában, a fekete ribizliben és a szederben van sok ilyen vegyület, de a kevéssé sötét színű málna is bővelkedik benne. Ha a testben túl sok egészségkárosító szabadgyök van jelen, az sejtszinten rongálja a szervezetedet. Hatásukra fogékonyabbá válsz a fertőzésekre, hosszabb távon pedig daganatos betegségekhez, valamint korai öregedéshez vezethetnek.

A málnában található antocianinok olyan növényi festékanyagok, melyek antioxidáns hatásuknak köszönhetően semlegesítik a káros szabadgyököket. Ellágsav-tartalmából adódóan a málna a rákkeltő anyagokat is semlegesíti.

Szívvédő málna

A málna igazi vitaminbomba a szervezetednek: nagyon sok C-, B1- és B2-vitamint tartalmaz. Ahogy a legtöbb bogyós gyümölcsben, így a málnában is megtalálható egy kempferol nevű, jótékony hatású vegyület. Ez a flavonoid semlegesíti a rákkeltő vegyületeket, valamint az LDL - más néven rossz - koleszterin szintjét is képes csökkenteni. Ennek köszönhetően védi ereidet, így a málna fogyasztása bizonyos fokú védelmet biztosít a keringési rendszert érintő problémákkal, például a szívbetegségekkel szemben.

Az apró, piros gyümölcs kvercetint is tartalmaz. Ez a flavonoid - számos más jó tulajdonsága mellett - segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, illetve védelmet biztosít a szürkehályoggal szemben is.


Paradicsomlé

Fotó: www.freedigitalphotos.net

paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű antioxidáns vegyület adja, amely véd a rákkeltő szabad gyökökkel szemben. A legtöbb likopint a szabadföldi paradicsom tartalmazza, ezért májustól érdemes friss paradicsomból készítened paradicsomlevet. 

A legtöbb antioxidáns hatású likopin vegyületet a szabadföldi paradicsom tartalmazza. A paradicsom kellemes aromáját a benne lévő sokféle szerves savnak - például almasavnak, tejsavnak, borostyánkősavnak és citromsavnak - valamint illóolaj-tartalmának köszönheti. Ezen kívül kiváló forrása a C-, A- és K-vitaminnak.

A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű antioxidáns vegyület adja. A likopin olyan karotinszármazék, melyben nincs oxigén, így kémiai szempontból stabil vegyület: ennek köszönhetően nem bomlik el főzés hatására sem. A likopin hatékony antioxidánsként óvja a szervezetet a szabad gyökök károsító hatásaival szemben, így segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, valamint a szív- és érrendszeri problémákat. A vegyület ezen kívül támogatja a zsíranyagcserét, erősíti az immunrendszert, valamint szabályozza a sejtosztódást is.


Zöld tea

Fotó: www.freedigitalphotos.net

zöld teát télen melegen, jobb időben langyosan érdemes fogyasztanod. Gyógyhatását elsősorban a benne lévő polifenoloknak köszönheti. Ez az antioxidáns egyfelől hatékony a daganatos betegségek kialakulása ellen, másfelől a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében játszik jelentős szerepet.

Szakértők szerint a keleti elixír a rákmegelőzés rendkívül hatékony eszköze lehet.

A zöld tea gyógyhatását elsősorban a benne lévő polifenoloknak köszönheti. Ez az antioxidáns egyfelől hatékony a daganatos betegségek kialakulása ellen, másfelől a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében játszik jelentős szerepet. Megakadályozza az LDL-koleszterin érszűkítő hatását - gátolva ezzel a vérkeringési problémák kialakulását.

Jótékony hatású katekinek. 

Ezek a vegyületek csökkentik a véredényképződést, mely döntő jelentőségű a daganatok növekedésében - különösen a kezdeti stádiumban. Emellett egyes karcinogén anyagok szervezetre gyakorolt negatív hatását is visszaverik.


Céklalé

Fotó: www.freedigitalphotos.net


Májustól már új céklát fogyaszthatsz. A növény vörös festékanyaga, az antioxidáns tulajdonságú betacián tumorellenes hatású. Kutatások szerint a céklalé fokozza a sportolók teljesítményét, javítja az idősek fizikai állapotát.


Feketeribizli ital

Fotó: www.onlyfoods.net


A májusban érő feketeribizli antioxidáns hatásait érdemes kihasználnod. Amellett, hogy jóval több immunerősítő hatású C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, a benne lévő antocianin - mely sötét színét adja - véd a sejtkárosító szabadgyökökkel szemben.


Vörösbor

Fotó: www.freedigitalphotos.net


Egy pohár vörösbor bármelyik évszakban jól jöhet a vacsorához. A benne lévő resveratrol nevű antioxidánsnak köszönhetően védelmet biztosít az olyan veszélyes karcinogén anyagokkal szemben is, mint a benzopyren.

Megelőzi a rákot, égeti a zsírt és vérképző. Számos kutatás kimutatta, hogy a mértékkel fogyasztott vörösbor egészségvédő hatással bír. Többféle antioxidáns vegyületet is tartalmaz, ezek egyike a resveratrol. A Journal of Applied Toxicology nevű külföldi folyóiratban megjelent tanulmány szerint az anyag védelmet biztosít egy veszélyes karcinogén, a benzopyren ellen.
Az állatkísérletek tanulsága szerint a vörösbor fogyasztásával akár felére is csökkenthető a DNS-sérülések száma a szervezetben.

A vashiányos vérszegénység egyik ismert népi gyógymódja a vörösborfogyasztás, közvetve jó hatással van a vérképzésre. A vörösborban található flavonoidok például segítséget nyújthatnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezáltal pedig az egész szervezetre jó hatással lehet napi egy pohár vörösbor.

Forrás: egyelszineket.blogspot.hu