A felnőttek több mint egy százalékának életét nehezítik meg, vagy teszik olykor szinte elviselhetetlenné a krónikus sebek. Közéjük tartoznak a lábszárfekélyek, felfekvések, diabéteszes lábsebek...

A hazai gyakorlat szerint a beteg hónapokon, sokszor éveken keresztül naponta, másnaponta megjelenik a sebészeti szakrendelésen, ahol átkötik. Ma, amikor a sebek kezelésére korszerű, a seb gyógyulását elősegítő és a sebgyógyulást bizonyítottan olcsóbbá tevő kötszerek állnak rendelkezésre, amikor a fejlett gazdasággal és egészségüggyel rendelkező országokban már a sebek 80 százalékára modern kötszereket tesznek, és a sebeket újonnan kifejlesztett, a sebgyógyulást gyorsító anyagokkal kezelik, mi jórészt még mindig a régi, megszokott, hagyományos ecsetelőket, gézlapokat, mullpólyákat, ragtapaszokat használjuk sebkezelésre. Annak ellenére, hogy a hagyományos kötszer hamar átázik, és a sebváladék szennyezi a ruhát, az ágyneműt, és a kellemetlen szagokat is átengedi. És bizony, valljuk be, alattuk lassabban gyógyulnak a krónikus sebek

A klasszikus kötszerek felszívják ugyan a sebváladékot, de az rendszerint elpárolog a felületükről, és a kötszer beszárad a sebbe. A kötéscsere ilyenkor igen fájdalmas lehet. A korszerű kötszereknek, amellett, hogy nem ragadnak a sebbe, nagy előnyük, hogy a seb jellegétől, váladéktermelésétől, fertőzöttségétől, elhelyezkedésétől függően választhat közülük az orvos.A sebgyógyulás különböző fázisaiban ugyanis más és más mikrokörnyezet (páratartalom, kémhatás, oxigénkoncentráció, ionösszetétel, hőmérséklet) szükséges az optimális gyógyuláshoz. Egyes kötszerek és sebkezelő anyagok a seb fertőzöttségét szüntetik meg, mások a sebüreg feltelődését segítik elő, ismét mások a hámosodást gyorsítják meg. Mindezt úgy, hogy ott tartják a seben a sebváladékot, ami - többek között - a szervezet által termelt, a sebgyógyuláshoz nélkülözhetetlen enzimeket és sejteket tartalmazza.

Mert fontos tudni, hogy a sebgyógyulás élettani folyamat, melynek menetét a szervezet szabályozza. És ha ennek a bonyolult rendszernek a működésébe valahol hiba csúszik, vagy hiányzik valamilyen építőanyag, enzimfehérje, akkor a gyógyulás folyamata elakad, és a seb krónikussá válik.A korszerű sebkezelő módszerek alkalmazásának célja ezért egyrészt a seb védelme a külső fizikai behatásoktól (mechanikai sérülések, hőhatás, nedvesség), a felülfertőződés veszélyétől, másrészt a sebgyógyuláshoz optimális viszonyok megteremtése. A megfelelő kötszer ezenkívül megköti a sebváladékot, nem engedi át a szagokat, és védi a beteg ruházatát. (Az sem elhanyagolható szempont, hogy némelyikkel zuhanyozni is lehet.)

Persze, azért nem szabad megfeledkezni arról, hogy ha egyéb betegség hátráltatja a sebgyógyulást, akkor önmagában a legkorszerűbb kötszer, sebkezelő anyag sem tehet csodát. Hisz nemcsak magát a sebet kell kezelni, hanem a kiváltó okát (érszűkület, vénás keringési zavar, bőrfelületre nehezedő tartós nyomás) is meg kell szüntetni. Ezért fontos, hogy ha kell, sebész, érsebész, diabetológus, bőrgyógyász, ortopéd szakorvos, dietetikus és gyógytornász dolgozzon össze a beteg érdekében. És ebből a csapatból ne maradjon ki a háziorvos se.Fontos, hogy normális tartományban kell tartani a vércukor-, koleszterin- és trigliceridszintet, ki kell deríteni a vérszegénység okát, és kezelni kell. Kerülni kell a szöveti vérkeringést rontó dohányzást.

Nem megfeledkezve ugyanakkor a gyógyulást elősegítő segédeszközökről sem, a vénás lábszárfekély esetén elengedhetetlen rugalmas pólya vagy kompressziós harisnya viseléséről, felfekvések esetén a bőrfelületre eső nyomást csökkentő matrac vagy ülőpárna alkalmazásáról, vagy cukorbetegek esetén a megfelelő tehermentesítést adó gyógycipő viseléséről.


Forrás: otvenplusz.hu