A kisgyerekek jó pár hányással és hasmenéssel járó betegségen esnek át, ez az élet természetes velejárója. Az viszont nem mindegy, hogy szükség lesz-e kórházi ápolásra.

- A kiszáradás veszélye akkor a legnagyobb, ha egyszerre jelentkezik hányás, hasmenés és magas láz - mondja dr. Bókay János, a SOTE I. Számú Gyermekklinikájának főorvosa. - Ez több vírusfertőzésnél is előfordulhat, de leginkább a rotavírusra jellemző. Különösen veszélyeztetettek a fertőzés szempontjából az egy év alatti csecsemők, mert az ő vízháztartásuk sokkal könnyebben felborul, mint a nagyobb gyerekeké.

- Ezért - javasolja a szakember - minden esetben törekedni kell a megfelelő folyadékpótlásra. Csecsemők esetében erre legkiválóbb az anyatej, nagyobbaknál a tea, a szűrt gyümölcslé vagy a gyógyszertárban kapható speciális elektrolitoldat. A legfontosabb a fokozatosság: néhány korty után szünetet kell tartani, majd ha ezt nem követi hányás, apránként lehet növelni az adagot. Ha azonban a hányás a legnagyobb odafigyelés mellett sem csillapodik, és/vagy a babán a kiszáradás tünetei észlelhetők, haladéktalanul orvoshoz, kórházba kell vinni a kicsit, ahol általában infúzióval állítják meg a folyadékvesztést.

A kiszáradás tünetei
- a csecsemők kutacsa beesik
- kevesebb, sötétebb színű, erősebb szagú vizelet
- száraz nyálkahártyák (szem, száj)
- fejfájás
- elesettség, aluszékonyság, esetleg tudatzavar vagy tudatvesztés

Általában - különösen a nagyobb gyerekeknél - egy átlagos "hányós-hasmenős" betegség néhány napon belül meggyógyul, időnként azonban elkerülhetetlen a kórházi tartózkodás. Bár ilyenkor is többnyire legfeljebb négy-öt napról van szó, a legtöbb szülő szeretné ezt is elkerülni.

A legfontosabb itt is, mint minden fertőző betegségnél az alapvető higiénés szabályok betartása (például a kézmosás). Ha pedig arra is ügyelsz (magad és mások gyerekének érdekében), hogy csemetédet csak egészségesen engeded közösségbe, már nagyon sokat tettél az egyébként tavasszal és ősszel gyakrabban jelentkező betegségtípus megfékezésére.

- A hányással és hasmenéssel járó betegségek kialakulásáért több vírus is felelős, ezek közül a legnehezebben a rotavírus védhető ki - mondja Bókay doktor. - Viszonylag hosszú, akár hétnapos is lehet a lappangási ideje, ami alatt már fertőz, és fertőző marad a tünetek megszűnését követő néhány napban is. Ráadásul ellenáll a fertőtlenítőszerek többségének, ezért a tárgyakon takarítás után is megmarad. Amit pedig még nem szeretünk benne, hogy az esetek több mint a felében egyszerre jelentkezik a hányás, a hasmenés és a magas láz, ami hirtelen nagy mennyiségű folyadékvesztést okoz, ezt pedig igen nehéz kizárólag szájon át pótolni. Legalább háromszor kell átvészelni a komoly hasi tünetekkel járó rotavírus-fertőzést ahhoz, hogy természetes védelem alakuljon ki, amely megóv egy következő fertőzéstől, vagy legalábbis enyhíti a tüneteket.

A rotavírusnak többféle fertőző típusa van, amelyek képesek járványokat is okozni. Fontos, hogy ha az oltás mellett döntünk, az alkalmazott típus minél több típus ellen széleskörű védelmet biztosítson, különös tekintettel azokra a típusokra, amelyek Magyarországon a legtöbb megbetegedést okozzák.

A KPS tudományos igazgatója, Dr. Peták István molekuláris farmakológus szerint, minél részletesebb egy géntérkép, annál pontosabba személyre szabott terápia lehetősége. Dr. Peták kiemelte, hogy egyre több génhiba terápiás jelentőségére derül fény. Figyelemmel arra, hogy a rákos sejt molekuláris szerkezete már egyre részletesebben feltérképezhető, a valódi kihívást, a megismert génhibák társítása jelenti a célzott onkológiai gyógyszerekkel és hatóanyagokkal.

A KPS egyedülálló szolgáltatása az Oncompass Calculator, amely- az elkészült géntérkép alapján - összeköti a talált génhibát, az annak megfelelő terápiás lehetőséggel. A KPS bioinformatikai szolgáltatásain keresztül, az egyes gének vizsgálatának aktuális terápiás jelentősége már előre ellenőrizhető, így már maga a géntérkép is személyre szabott lehet.

Forrás: babaszoba.hu