Savanyú uborkás halleves
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg ponty, 15 dkg sárgarépa, 15
dkg gyökér, 15 dkg savanyú uborka, 2 dl uborkalé, 15 dkg póréhagyma, 2 dl
tejföl, 2 dkg liszt, 1 db citrom, 3 db babérlevél, 6 szem bors, só
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és a sárgarépából,
gyökérből, póréból 3-4 cm hosszú vékony csíkokat vágunk. A leeső nem tetsző
részeket félretesszük.
Az uborkát is hasonlóan vágjuk össze, mint a zöldségeket.
A halat megtisztítjuk, belezzük és megmossuk. Kifilézzük, a
filéket nagyobb kockákra vágjuk és enyhén megsózva, letakarva hűtőbe tesszük. A
visszamaradt csontot feldaraboljuk, a fejet kitisztítjuk, és kisebb darabokra
vágjuk. A csontokat és a fejet 1,5 liter vízben, sóval, babérlevéllel, borssal
feltesszük főni. Beletesszük a félretett zöldségvégeket, az uborkát, és 30-40
percen át főzzük. Leszűrjük, majd visszatesszük főni.
Behabarjuk a lisztes tejföllel, hozzáadjuk az uborkalevet és
az összevágott zöldségeket. Öt-tíz percen át kíméletesen főzzük, majd
beletesszük a sózott halat. Még öt-tíz percen át főzzük, és amikor a hal
megfőtt, tálalhatjuk. Ha szükséges, citromlével savanyítjuk. Tálalásnál külön
tejföllel díszíthetjük.
Pácolt lazac fehérboros, bazsalikomos mártással
Hozzávalók 4 személyre: 600 g lazacfilé, 0,5 dl olaj, 2
evőkanál magos mustár, egy evőkanál finomra vágott petrezselyem, só, egy szem
citrom, 30 g vaj, egy szál sárgarépa, egy-egy kicsi sárga és zöld cukkini, 150
g brokkoli, 120 g leveles tészta, egy tojás, 0,5 dl tejszín, 0,5 dl fehérbor, 4
evőkanál tejszínes krémsajt, 2 teáskanál finomra vágott bazsalikom
Ha a hal bőrös, akkor lebőrözzük és felszeleteljük. Bekenjük
a mustár és a petrezselyem keverékével, és hűtőben pihentetjük egy napot.
Felszeleteljük a tisztított zöldségeket (ha a cukkininak nem
kemény a héja, akkor nem kell megtisztítani), a brokkolit rózsákra szedjük.
Minden zöldséget megfőzünk sós forró vízben, ügyelve arra, nehogy szétfőjön.
Amikor megfőttek, vajon átforgatjuk és megsózzuk. Ezt adjuk majd a hal mellé.
A levelestésztát kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, és lekenjük a
felvert tojással. Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük.
A krémsajtot összeforraljuk a tejszínnel, borral és a
bazsalikommal. A halat megsózzuk és kevés olajban kíméletesen megsütjük, majd
rátesszük a kisült tésztára, mellé tesszük a zöldségeket és a mártást,
tálaláskor szeletelt citrommal díszítjük.
Horvát halleves
Hozzávalók 4 személyre: 1-1,5 kg fehér húsú hal, 5 dkg rizs,
0,5 dl olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg paradicsom, 1 db citrom, 2 csomag
petrezselyem zöldje, 2 babérlevél, 4 szem bors, só
A halat megtisztítjuk, húsát lefejtjük. A visszamaradt
csontot nagyobb darabokra vágjuk, és úgy egy liternyi hideg vízben feltesszük
főni.
Hozzáadjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, a
félbevágott paradicsomot, babérlevelet, sót, borsot és egy csomag
petrezselymet. Kíméletesen főzzük a forrástól számított huszonöt percen át.
Akkor beletesszük az olajat, levesszük és átszűrjük.
A rizst sós vízben megfőzzük, amikor puha, leöntjük a levét.
A leszűrt hallevet visszatesszük a tűzre, amikor forr,
beletesszük az összevágott halhúst, a főtt rizst, majd három-négy perc alatt
összefőzzük. Petrezselyemmel megszórjuk és tálaljuk.
Saláta forró bazsalikomos hallal
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg fejes és fodros levelű saláta
vegyesen, 10 dkg paradicsom, 10 dkg színes paprika, 10 dkg szárzeller (a saláta
összetevői ízlésünknek megfelelően alakíthatók, vagy használhatjuk az
előrecsomagolt salátákat is)
A halhoz: 1 dl olívaolaj, 5 dkg újhagyma (4 szál), 40 dkg
halfilé, 0,5 dl fehérbor, 4 szál bazsalikom, 1 db citrom, só
A salátákat tisztítjuk, mossuk és leszárítjuk, majd
összetépkedjük. A többi zöldséget daraboljuk és lazán összeforgatva tányérra
tesszük.
Az olívaolajat felmelegítjük és rátesszük a nagyobb
darabokra vágott halat meg az aprított hagymát. Kíméletesen sütjük, de
vigyázva, nehogy kiszáradjon a hal. Ráöntjük a bort, sózzuk, beletesszük a
gorombára vágott bazsalikomot, és rácsavarjuk a citromlevet is. Épphogy
rottyan, rászedjük a salátára, és a visszamaradt levével meglocsoljuk.
Forrás: stop.hu
0 Megjegyzések