A strandon a hekk a sláger, de nem azért, mert a legfinomabb hal, hanem mert a legegyszerűbb elkészíteni. Ha inkább otthon ennénk halat, válasszunk pontyot, harcsát, keszeget, busát, lazacot. Íme néhány ötlet.

Savanyú uborkás halleves

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg ponty, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg gyökér, 15 dkg savanyú uborka, 2 dl uborkalé, 15 dkg póréhagyma, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, 1 db citrom, 3 db babérlevél, 6 szem bors, só

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és a sárgarépából, gyökérből, póréból 3-4 cm hosszú vékony csíkokat vágunk. A leeső nem tetsző részeket félretesszük.
Az uborkát is hasonlóan vágjuk össze, mint a zöldségeket.

A halat megtisztítjuk, belezzük és megmossuk. Kifilézzük, a filéket nagyobb kockákra vágjuk és enyhén megsózva, letakarva hűtőbe tesszük. A visszamaradt csontot feldaraboljuk, a fejet kitisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk. A csontokat és a fejet 1,5 liter vízben, sóval, babérlevéllel, borssal feltesszük főni. Beletesszük a félretett zöldségvégeket, az uborkát, és 30-40 percen át főzzük. Leszűrjük, majd visszatesszük főni.

Behabarjuk a lisztes tejföllel, hozzáadjuk az uborkalevet és az összevágott zöldségeket. Öt-tíz percen át kíméletesen főzzük, majd beletesszük a sózott halat. Még öt-tíz percen át főzzük, és amikor a hal megfőtt, tálalhatjuk. Ha szükséges, citromlével savanyítjuk. Tálalásnál külön tejföllel díszíthetjük.

Pácolt lazac fehérboros, bazsalikomos mártással

Hozzávalók 4 személyre: 600 g lazacfilé, 0,5 dl olaj, 2 evőkanál magos mustár, egy evőkanál finomra vágott petrezselyem, só, egy szem citrom, 30 g vaj, egy szál sárgarépa, egy-egy kicsi sárga és zöld cukkini, 150 g brokkoli, 120 g leveles tészta, egy tojás, 0,5 dl tejszín, 0,5 dl fehérbor, 4 evőkanál tejszínes krémsajt, 2 teáskanál finomra vágott bazsalikom

Ha a hal bőrös, akkor lebőrözzük és felszeleteljük. Bekenjük a mustár és a petrezselyem keverékével, és hűtőben pihentetjük egy napot.

Felszeleteljük a tisztított zöldségeket (ha a cukkininak nem kemény a héja, akkor nem kell megtisztítani), a brokkolit rózsákra szedjük. Minden zöldséget megfőzünk sós forró vízben, ügyelve arra, nehogy szétfőjön. Amikor megfőttek, vajon átforgatjuk és megsózzuk. Ezt adjuk majd a hal mellé.

A levelestésztát kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, és lekenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük.

A krémsajtot összeforraljuk a tejszínnel, borral és a bazsalikommal. A halat megsózzuk és kevés olajban kíméletesen megsütjük, majd rátesszük a kisült tésztára, mellé tesszük a zöldségeket és a mártást, tálaláskor szeletelt citrommal díszítjük.

Horvát halleves

Hozzávalók 4 személyre: 1-1,5 kg fehér húsú hal, 5 dkg rizs, 0,5 dl olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg paradicsom, 1 db citrom, 2 csomag petrezselyem zöldje, 2 babérlevél, 4 szem bors, só

A halat megtisztítjuk, húsát lefejtjük. A visszamaradt csontot nagyobb darabokra vágjuk, és úgy egy liternyi hideg vízben feltesszük főni.
Hozzáadjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, a félbevágott paradicsomot, babérlevelet, sót, borsot és egy csomag petrezselymet. Kíméletesen főzzük a forrástól számított huszonöt percen át. Akkor beletesszük az olajat, levesszük és átszűrjük.

A rizst sós vízben megfőzzük, amikor puha, leöntjük a levét.
A leszűrt hallevet visszatesszük a tűzre, amikor forr, beletesszük az összevágott halhúst, a főtt rizst, majd három-négy perc alatt összefőzzük. Petrezselyemmel megszórjuk és tálaljuk.

Saláta forró bazsalikomos hallal

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg fejes és fodros levelű saláta vegyesen, 10 dkg paradicsom, 10 dkg színes paprika, 10 dkg szárzeller (a saláta összetevői ízlésünknek megfelelően alakíthatók, vagy használhatjuk az előrecsomagolt salátákat is)
A halhoz: 1 dl olívaolaj, 5 dkg újhagyma (4 szál), 40 dkg halfilé, 0,5 dl fehérbor, 4 szál bazsalikom, 1 db citrom, só

A salátákat tisztítjuk, mossuk és leszárítjuk, majd összetépkedjük. A többi zöldséget daraboljuk és lazán összeforgatva tányérra tesszük.

Az olívaolajat felmelegítjük és rátesszük a nagyobb darabokra vágott halat meg az aprított hagymát. Kíméletesen sütjük, de vigyázva, nehogy kiszáradjon a hal. Ráöntjük a bort, sózzuk, beletesszük a gorombára vágott bazsalikomot, és rácsavarjuk a citromlevet is. Épphogy rottyan, rászedjük a salátára, és a visszamaradt levével meglocsoljuk.

Forrás: stop.hu