A gazdaság teljesítményének csökkenése, illetve az aránylag magas infláció tavaly negatívan befolyásolta a cseh háztartások gazdálkodását. A jövedelmek mérsékeltebb emelkedése mellett is növekedtek a lakossági megtakarítások, de a jövedelmek vásárlóereje az infláció következtében csökkent - közölte a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium.

A fogyasztásra fordított kiadások növekedése nagyon lelassult, és az év végén az utóbbi két évtized legalacsonyabb szintjére került - jelentette ki Stepánka Filipová, a tárca szóvivője.

A minisztérium elemzése szerint tavaly a háztartások nettó havi jövedelme két százalékkal 28 670 koronára emelkedett. Az egy személyre eső nettó jövedelem átlaga 12 681 korona volt.

A legfőbb jövedelemforrást a bérek jelentették. A havi bruttó átlagbér 25 101 korona volt, éves szinten 2,7 százalékkal emelkedett. Az inflációt figyelembe véve azonban reálértéken 0,6 százalékkal csökkent.

A második legfontosabb jövedelemforrást a szociális segélyek jelentették, amelyek éves szinten 2,6 százalékkal emelkedtek.

Az öregségi nyugdíj havi átlaga 10 770 koronát tett ki, ami nominálisan 2,2 százalékos növekedés. Reálértéken azonban 2,3 százalékos csökkenés. A munkanélküli támogatás havi összege 5,5 százalékkal 5892 koronára nőtt.

A fogyasztói árak tavaly 3,3 százalékkal nőttek; 2008 óta ez a legnagyobb növekedés. 2011-ben az infláció 1,9 százalékos volt. Az áremelkedést nagymértékben befolyásolta az áfa alsó szintjének januári emelése 10 százalékról 14 százalékra.

A minisztérium szerint a háztartások eladósodása elfogadható szinten maradt. A háztartások által felvett hitelek négy százalékkal emelkedtek, ami 1998 óta a legalacsonyabb ütem.

A háztartások megtakarításai 3,4 százalékkal emelkedtek, és az év végén 1770,3 milliárd koronára rúgtak.

Az elemzők arra számítanak, hogy a cseh háztartások gazdálkodása és fogyasztása az idei évben sem fog lényegesen módosulni. Várható, hogy a lakosság tovább korlátozza kiadásait.

Forrás: otvenentul.hu