Vannak tipikus hibák, amelyeket a nők hajlamosak elkövetni a fogamzásgátlással kapcsolatban. Most sorra vesszük az 5 leggyakoribb hibát.

1. Elhiszed, hogy a partnered vigyázni fog? Ne tedd!

Sok nő beleesik abba a hibába, hogy elhiszi partnerének, hogy megszakításos módszer esetében vigyáz, azaz még ejakuláció előtt kiveszi a péniszét a hüvelyből. Ne hidd el! A férfi ugyan érzi, hogy mikor jön az ejakulációja, de az izgalmi előváladék távozására nem tud vigyázni, pedig abban is vannak spermiumok. Ez a módszer nem biztonságos a nem kívánt terhességgel szemben.

2. Ami a barátnődnek bevált, nem biztos, hogy neked is beválik, és ez fordítva is igaz!

A fogamzásgátlási módszerek és ezen belül a fogamzásgátló tabletták igen sokfélék. Van belőlük ösztrogén domináns, gesztagén domináns, egyfázisú, kétfázisú, háromfázisú, négyfázisú, stb. Annak köszönhetően, hogy ilyen széles a paletta, mindenki megtalálhatja a számára megfelelő típust. A kiválasztásban elsősorban a nőgyógyászod segítségét kell kérned, hiszen Ő tudja megmondani, hogy melyik a szervezetedhez legjobban illő fogamzásgátló tabletta. A tabletták kiválasztásánál nagyon sok szempontot figyelembe kell venni, például a mell érzékenységét, a bőrproblémákat, a víz visszatartására való hajlamot, stb. Ha egy fogamzásgátló tabletta bevált valakinek, közel sem biztos, hogy másnak is ideális, és fordítva, ha egy fogamzásgátló tablettáról kedvezőtlen dolgokat olvasol, hallasz, lehet, hogy neked ideális lesz. Ne fórumokon tájékozódj, hanem nőgyógyászod segítségét kérd!

 



3. Ne keverd a tabletták működési mechanizmusát a női nemi ciklus mechanizmusával!

A női nemi ciklus közepére esik az ovuláció, amely előtti és utáni néhány napban a legnagyobb az esély a fogantatásra. Ezzel szemben a fogamzásgátló tabletták bármelyikének kihagyása fokozhatja a teherbe esés kockázatát. Ha bizonytalan vagy abban, hogy mit kell tenned az elfelejtett tabletta miatt, akkor érdemes felkeresned nőgyógyászod.

4. A fogamzásgátló tabletta betegtájékoztatóját ne csak egyszer olvasd el, mindig őrizd meg!

A fogamzásgátló tabletták hatása gyengülhet egyes antibiotikumok hatására, vagy hányás, hasmenés esetében. Az ilyenkor javasolt teendők mindig részletesen le vannak írva a betegtájékoztatóban. Ha időben cselekszel a leírtak szerint, akkor elkerülheted a nagyobb problémát. Amennyiben nem őrizted meg a betegtájékoztatót, akkor keress rá az interneten! Érdemes.

5. Ne hidd el a mítoszokat!

Számos tévhit kering a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban. Ilyen tévhit az, hogy hízást vagy esetleg meddőséget okoznak. Azonban ezek egyike sem igazolt. A hízással kapcsolatos tévhit oka lehet az, hogy a tabletták szedése általában a serdülőkorban kezdődik, az ekkor meginduló súlynövekedés pedig egy természetes folyamat része, és nem a tablettában keresendő. A meddőséggel sem hozható összefüggésbe a tabletta, hiszen hosszú ideig tartó szedés után is visszatér a termékenység és az ovuláció felfüggesztése visszafordítható.

Forrás: fokuszbanano.hu