A függönyök tökéletes kitisztítása nem egyszerű feladat, főleg ha az elszíneződésekkel is meg kell küzdenünk. Az általános tisztítószerek mellett viszont van néhány olyan csodaszer a háztartásunkban, amelyeket érdemes bevetnünk a siker érdekében.

Ugyan bármelyik nagyobb boltban könnyedén beszerezhetjük azokat a tisztítószereket, amelyek a függönyeink kitisztításához szükségesek, azonban előfordulhat, hogy mégsem érjük el velük a várt eredményt. Ilyenkor érdemes előszednünk a régi idők praktikáit és felfedeznünk az otthonunkban rejlő csodaszereket. Így sokkal könnyebben eltüntethetjük az idő vagy a mosás okozta elszíneződéseket.
Szódabikarbóna és citrom

A szódabikarbóna egy nagyon sokoldalú tisztítószer, emellett könnyedén elűzi a kellemetlen szagokat is a hűtőnkből vagy akár a mikróból is. Továbbá a függönyök tisztításához is nyugodtan használhatjuk, ugyanis nagyon jól kifehéríti a függönyöket, ráadásként fokozhatjuk a hatást, ha némi citromlét is keverünk hozzá.  Ezután már csak át kell mosnunk a függönyöket és így a végeredményként tökéletesen fehér és illatos függönyt kaphatunk.

Sütőpor
A sütőport nem csak a sütések során érdemes alkalmaznunk, ugyanis ha a függöny mellé szórunk belőle, akkor nem csak sokkal fehérebb függönyöket kapunk végeredményként, hanem a foltokat is sokkal könnyebben kiszedhetjük belőle.

Ecet
A különböző klóros fehérítők helyett érdemes próbálkoznunk az ecettel is. Ugyanolyan tökéletes fehérséget érhetünk el általa, mint a vegyszerekkel, de ha nem bírjuk esetleg az ecet illatát, akkor keverhetünk hozzá akár egy kis citromlevet is. Így a tiszta fehérség mellett nagyszerű illata is lesz a függönyeinknek.

Az elszíneződött függönyöket némi konyhasó segítségével is könnyedén újjá varázsolhatjuk. Ehhez elég egy erősebbben sós vízbe beáztatnunk a függönyeinket és ezután hagyjuk benne, majd alaposan mossuk át őket. Garantáltan eltüntethetjük a függönyökből a különböző elszíneződéseket.

Forrás: femcafe.hu