1. A csokoládé és a kávé szakértők szerint abszolút egy
hullámhosszon vannak, legalábbis ami az ízeket illeti. Legyen szó
eszpresszóról, tejeskávéról vagy egy rövid kis „ristrettóról”, a csokis sütik
fantasztikus gasztronómiai kiegészítőjük lehet. Éppen ezért az első
választásunk egy gazdag ízvilágú brownie, ami a testesebb kávékkal és a könnyű
instant tejeskávéval fogyasztva is élvezetes gasztroélmény.
Étcsokis brownie, ahogyan Nigella Lawson készíti
Hozzávalók:
• 380 g vaj
• 380 g jó minőségű étcsokoládé
• 6 nagyobb tojás
• 2 evőkanál vaníliaaroma
• 500 g kristálycukor
• 230 g finomliszt
• 2 kávéskanál só
Tördeljük össze az étcsokinkat apró darabokra, majd a vajjal
együtt olvasszuk meg vízgőz felett, majd tegyük félre és hagyjuk kihűlni. Ezt
követően verjük fel jó habosra a tojást, a cukrot, valamint a vaníliaaromát,
ezután adjuk hozzá a már lehűlt csokis masszánkat, és folytassuk a keverést,
míg szép, egynemű nem lesz. Ekkor jöhet a sóval előre összekevert liszt. Ha
kész az alap, már tehetjük is a sütőpapírral bélelt tepsibe. A sütőt 180 fokra
melegítsük, majd gyakori ellenőrizgetés mellett 25 percig süssük.
2. Nem véletlen, hogy az olasz kávéfogyasztók szokásos
koffeinbombájuk mellé rendszeresen ropogtatnak némi „biscottit”. Ha mi is
szeretnénk pár szelet finom rágcsálnivalóval fokozni az élvezeteket
kávéiszogatás közben, ne habozzunk, süssük meg házilag.
Mogyorós szelet
Hozzávalók:
• 30 dkg házi vagy 1 csomag kész linzertészta
• 15 dkg pörkölt mogyoró (nem sós)
• 10 dkg tejszín
• 8 dkg barna cukor
• 3 evőkanál piros pikáns lekvár
• (5 dkg aszalt gyümölcs igény szerint)
Ha a linzert házilag készítjük, akkor első lépésként
készítsük el a tésztáját 20 dkg lisztből, 10 dkg vajból és 1-2 evőkanál hideg
vízből. Miután összegyúrtuk, tekerjük fóliába, és hagyjuk hűtőben pihenni fél
órát. Ezt követően forraljuk fel a tejszínnel összekevert cukrot, és főzzük 2
percig. A feldarabolt mogyorót keverjük a tejszínbe, majd a kinyújtott tésztát
tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe. A tésztát kenjük meg lekvárral, majd
jöhet is rá a tejszínes-mogyorós krém, ezután pedig a sütés! 180 fokon 15-20
percig.
A kávé és a gyümölcs párosítást szintén dobogós helyet
szerzett nálunk. A gyümölcs alapú édességek leginkább a könnyű, egészségesebb
ínyencségre vágyóknak jó választás, akik valami egészséges kísérővel társítanák
a délutáni kávéjukat.
Meggyes pite
Hozzávalók:
A tészta:
• 10 dkg margarin
• 5 dkg porcukor
• 1 tojás
• 15 dkg liszt
A szoba-hőmérsékletű margarint összemorzsoljuk a liszttel,
valamint a porcukorral, hozzáadjuk a tojást, majd omlós állagúvá gyúrjuk. A
tésztával kibéleljük a piteformát, és a fagyasztóba tesszük, de legfeljebb
negyedórára. Ezután jöhet a sütés, mégpedig 180 fokos sütőben, és addig, amíg
világosbarna lesz a tésztája.
A töltelék:
• 30 dkg magozott meggy (kis cukorral)
• 3-4 evőkanál darált keksz
A jól lecsepegtetett, magozott meggyet ízlés szerint (kb.
1-2 evőkanál cukorral) megcukrozzuk, összekeverjük a darált keksszel, majd az
elősütött tésztára adagoljuk, és elsimítjuk rajta, majd újabb öt percig sütjük
180 fokon.
Forrás: nlcafe.hu
0 Megjegyzések