Komoly kutatómunkával megkerestük a kávézáshoz szerintünk leginkább passzoló kedvenc sütijeinket. Következzen a három kávébarát finomság receptje is!


1. A csokoládé és a kávé szakértők szerint abszolút egy hullámhosszon vannak, legalábbis ami az ízeket illeti. Legyen szó eszpresszóról, tejeskávéról vagy egy rövid kis „ristrettóról”, a csokis sütik fantasztikus gasztronómiai kiegészítőjük lehet. Éppen ezért az első választásunk egy gazdag ízvilágú brownie, ami a testesebb kávékkal és a könnyű instant tejeskávéval fogyasztva is élvezetes gasztroélmény.

Étcsokis brownie, ahogyan Nigella Lawson készíti

Hozzávalók:
• 380 g vaj
• 380 g jó minőségű étcsokoládé
• 6 nagyobb tojás
• 2 evőkanál vaníliaaroma
• 500 g kristálycukor
• 230 g finomliszt
• 2 kávéskanál só

Tördeljük össze az étcsokinkat apró darabokra, majd a vajjal együtt olvasszuk meg vízgőz felett, majd tegyük félre és hagyjuk kihűlni. Ezt követően verjük fel jó habosra a tojást, a cukrot, valamint a vaníliaaromát, ezután adjuk hozzá a már lehűlt csokis masszánkat, és folytassuk a keverést, míg szép, egynemű nem lesz. Ekkor jöhet a sóval előre összekevert liszt. Ha kész az alap, már tehetjük is a sütőpapírral bélelt tepsibe. A sütőt 180 fokra melegítsük, majd gyakori ellenőrizgetés mellett 25 percig süssük.

2. Nem véletlen, hogy az olasz kávéfogyasztók szokásos koffeinbombájuk mellé rendszeresen ropogtatnak némi „biscottit”. Ha mi is szeretnénk pár szelet finom rágcsálnivalóval fokozni az élvezeteket kávéiszogatás közben, ne habozzunk, süssük meg házilag.

Mogyorós szelet

Hozzávalók:
• 30 dkg házi vagy 1 csomag kész linzertészta
• 15 dkg pörkölt mogyoró (nem sós)
• 10 dkg tejszín
• 8 dkg barna cukor
• 3 evőkanál piros pikáns lekvár
• (5 dkg aszalt gyümölcs igény szerint)

Ha a linzert házilag készítjük, akkor első lépésként készítsük el a tésztáját 20 dkg lisztből, 10 dkg vajból és 1-2 evőkanál hideg vízből. Miután összegyúrtuk, tekerjük fóliába, és hagyjuk hűtőben pihenni fél órát. Ezt követően forraljuk fel a tejszínnel összekevert cukrot, és főzzük 2 percig. A feldarabolt mogyorót keverjük a tejszínbe, majd a kinyújtott tésztát tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe. A tésztát kenjük meg lekvárral, majd jöhet is rá a tejszínes-mogyorós krém, ezután pedig a sütés! 180 fokon 15-20 percig.

A kávé és a gyümölcs párosítást szintén dobogós helyet szerzett nálunk. A gyümölcs alapú édességek leginkább a könnyű, egészségesebb ínyencségre vágyóknak jó választás, akik valami egészséges kísérővel társítanák a délutáni kávéjukat.

Meggyes pite

Hozzávalók:
A tészta:
• 10 dkg margarin
• 5 dkg porcukor
• 1 tojás
• 15 dkg liszt

A szoba-hőmérsékletű margarint összemorzsoljuk a liszttel, valamint a porcukorral, hozzáadjuk a tojást, majd omlós állagúvá gyúrjuk. A tésztával kibéleljük a piteformát, és a fagyasztóba tesszük, de legfeljebb negyedórára. Ezután jöhet a sütés, mégpedig 180 fokos sütőben, és addig, amíg világosbarna lesz a tésztája.

A töltelék:
• 30 dkg magozott meggy (kis cukorral)
• 3-4 evőkanál darált keksz

A jól lecsepegtetett, magozott meggyet ízlés szerint (kb. 1-2 evőkanál cukorral) megcukrozzuk, összekeverjük a darált keksszel, majd az elősütött tésztára adagoljuk, és elsimítjuk rajta, majd újabb öt percig sütjük 180 fokon.

Forrás: nlcafe.hu