A fokhagyma, ez az ehető antibiotikum, már a rómaiak és a
görögök mindennapi táplálékaként is megállta a helyét. Sőt, amulettként is a nyakukban
hordták, mert hitték, hogy védelmet nyújt a betegségek ellen. Népi orvosságként
szinte minden kultúrában számon tartják. A nagy öregek a következőre esküsznek:
napi 1 gerezd zúzott fokhagyma egy evőkanál mézzel elkeverve, egész évben
rendben tartja az immunrendszert.
Gyógyhatásai
A fokhagyma szinte minden bajra gyógyír, hiszen kiváló
baktérium-, gomba-, és vírusölő vegyületek találhatók meg benne. Jellegzetes
illatát és gyógyerejét ugyanannak az 1% kéntartalmú allin nevű illóolajnak
köszönheti, amely allicinné alakul, amint felvágjuk a gerezdeket. Antioxidáns
kénvegyületeinek köszönhetően kiváló ellenszere a szív- és érrendszeri
megbetegedéseknek, valamint késlelteti, illetve megakadályozhatja a rák
kialakulását. Vérrögképződést gátló hatása miatt a stroke és a szívroham
kivédésében is hathatós segítséget nyújt. Napi 1 gerezd fokhagyma elfogyasztása
76%-kal csökkenti a szívbetegség kockázatát. Elősegíti az ólom kiürítését a
szervezetből, így a méregtelenítésben is hatékony. Távol tartja a herpeszt és a
kullancsokat, továbbá a vércukorszintet is kordában tartja. Igazi csodaszer,
amely nyersen a leghatékonyabb, sütve, főzve pedig isteni.
Sült fokhagymás rukkola saláta gorgonzola sajttal és dióval
Elkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 60 perc
Hozzávalók 2 személyre:
2 fej fokhagyma
2-3 marék rukkola
15 dkg gorgonzola sajt
10 dkg dió
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
só, bors
Az egész fej fokhagymák tetejét levágom, olívaolajjal
meglocsolom, sózom, borsozom, majd alufóliával lefedem és 60 perc alatt 175
fokon megsütöm. Közben a sajtot kockára vágom, a diókat negyedelem, majd a
rukkolát hozzákeverem. A salátát olívaolajjal meglocsolom, sózom, borsozom, és
lapos tányérra pakolom. A sült fokhagymát a közepére ültetem. Bagettet kínálok
mellé. A fokhagymákat könnyed mozdulattal a héjából ki lehet nyomni, és akár a
bagettre kenve fogyasztani.
Szárzelleres fokhagyma krémleves parmezánforgáccsal
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók 4 személyre:
1 evőkanál vaj
14 gerezd apróra vágott fokhagyma
2 db burgonya
4 db szárzeller
7 dl zöldség alaplé vagy víz
1,5 dl 20%-os tejszín
5 dkg parmezán
fél mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 mokkáskanál római kömény
só, bors
A zellert felszeletelem, a burgonyát felkockázom és a vajra
dobom, enyhén lepirítom. A fokhagymát apróra vágom, a zöldségek mellé dobom, és
amikor már érzem az illatát, a zöldség alaplével felengedem. Sózom, borsozom,
szerecsendióval és római köménnyel fűszerezem, majd tejszínnel dúsítom.
Tálaláskor parmezánforgáccsal teszem még izgalmasabbá.
Fokhagymás-zöldfűszeres mártogatós
Elkészítési idő: 5 perc
Horvát szokás
Horvátországban és a legtöbb tengerparti vidéken a halászok
alapélelmiszere a szikkadt fehér kenyér olívaolajba mártogatva. Egy kellemes
nyárestén finom fehér borral még jobban csúszik, főleg, ha fokhagymával és
friss zöldfűszerekkel bolondítjuk a sűrű extra szűz olívaolajat.
Hozzávalók 2 személyre:
1,5 dl extra szűz olívaolaj
1 mokkáskanál Himalája-só
5 gerezd finomra zúzott fokhagyma
finomra vágott kakukkfű, oregano, bazsalikom
olívabogyós ciabatta
A hozzávalókat az olívaolajjal összekeverem és egy éjszakát
állni hagyom. A ciabattát megpirítom és a fokhagymás-fűszeres olívaolajba
mártogatom. Ezt az illatos-fűszeres olajat sokféleképpen felhasználhatjuk:
sajtkockákat dobálhatunk bele és 1 hétig érlelhetjük, de olaszos tésztaételeink
alapfűszere is lehet.
Forrás: webbeteg.hu
0 Megjegyzések