New York egészségügyi biztosa, dr. Thomas A. Farley és Christine C. Quinn, a városi tanács elnöke hétfőn javaslatot nyújtottak be arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi 18 helyett emeljék 21 évre a cigarettavásárlás korhatárát. Az Egyesült Államok legnagyobb részén 18 év a dohányzás korhatára, Alabamát, Alaszkát, New Jerseyt és Utah-t kivéve, ahol 19 éves korától dohányozhat valaki legálisan.

Michael R. Bloomberg polgármester hivatalba lépése óta komoly küzdelem folyik a dohányzás visszaszorításáért, az éttermek és bárok után a közelmúltban a parkok, strandok, és a plázák területéről is kiszorították a káros szenvedély élvezőit. Ezen folyamat egyik legújabb lépése a javaslat, melynek értelmében a dohánytermék vásárlásának korhatára azonos lenne az alkoholéval.

A dohányzás mértéke egyébként visszaesett New Yorkban, bizonyos elemzők szerint az egészségkampányok fiatalokra gyakorolt hatásának köszönhetően, akik közül arányaiban jóval kevesebben szoknak rá manapság a dohányzásra, mint ezt megelőzően.

Bloombergnek nem szegte tehát kedvét, hogy több hasonló elképzelése sem nyerte el a kellő támogatottságot a közelmúltban. Március óta például azt is igyekszik elérni, hogy a dohánytermékeket a boltokban ne a polcra kitéve, hanem a pult mögött tárolják, ezzel megóvva a gyermekeket a marketingfogásoktól, valamint visszavetve azok számát, akik hirtelen impulzusnak engedve vásárolnak cigarettát.   

Forrás: stop.hu