Emberek milliói szenvednek a rendellenességben, melyet a
stressz, az öregség, az egészségtelen étrend, az elégtelen testmozgás, az
elhízás, a dohányzás, vagy pusztán a genetika okoz, és amelyet az Amerikai Szív
Társaság szerint részben vissza lehetne szorítani a nátriumbevitel csökkentésével.
Az ajánlott napi nátriumbevitel jelenleg legfeljebb 2300 mg (kb. egy
teáskanálnyi asztali só). A következő trükkökkel anélkül csökkenthetjük a
vérnyomásunkat és korlátozhatjuk sóbevitelünket, hogy feláldoznánk a kellemes
ízeket.
1. Mondjunk nemet a fagyasztott, előre csomagolt ételekre!
Gyorsan és könnyen elkészíthetők, de a többségük rengeteg
nátriumot tartalmaz, ugyanakkor a bennük lévő zöldség nem elégíti ki a
szükséges napi mennyiséget. Ha elfoglalt estéken gyorsételekre van szükségünk,
jobban tesszük, ha előre lefagyasztunk maradékokat, vagy gyorsan felmelegíthető
készételeket készítünk el előre.
2. Cseréljük le a sót fűszerekre és ecetre!
Só helyett ízesítsük kedvenc ételeinket rozmaringgal,
bazsalikommal, oreganóval, erős paprikával, ízesített ecettel, fokhagymával és
más fűszerekkel.
3. Tegyünk olajat és ecetet a salátákba!
Egészségesek ugyan vacsorára a saláta és a különféle
szendvicsek, de a felhasznált ketchuppal, mustárral, szójaszósszal és
salátaöntetekkel túl sok nátrium kerül az ételekbe. Próbáljuk ki az olívaolajat
és a balzsamecetet a salátákhoz, együk friss paradicsommal a szendvicset, és
keressünk alacsony nátriumtartalmú ízesítőket.
4. Cseréljük le a zacskós levest és a konzerv ételeket
otthon készült, friss élelmiszerre!
A konzerv ételek rengeteg nátriumot tartalmaznak, ezért
inkább az alacsony nátriumtartalmú vagy a só hozzáadása nélkül készült
változatokat keressük. Ellenőrizzük a mirelit zöldségek nátriumtartalmát is,
főleg ha ízesítettek! Legjobb mégis, ha télire saját nyári zöldségeinket
fagyasztjuk le vagy tartósítjuk.
5. Kerüljük a sós páclét!
A savanyúságok, az olajbogyó és a savanyú káposzta sós
pácleve nem tűnik egészségtelennek, a tartósítás miatt mégis rengeteg nátriumot
tartalmaz. Tegyünk el inkább mi friss uborkából savanyúságot, így pontosan
tudhatjuk, mennyi sót fogyasztunk.
6. Kevesebbet a füstölt húsokból!
A szalonna, sonka, szalámi szintén nátriumbomba! Fogyasszunk
helyettük inkább friss baromfihúst, disznóhúst, halat.
7. Ropogtassunk sózatlan pattogatott kukoricát a sózott
rágcsálnivalók helyett!
Az ideális persze az lenne, ha a chipset, ropit, perecet
friss gyümölcsre és répafalatokra cserélnénk, de ha mégsem tudunk ellenállni a
kísértésnek, válogassunk az olyan egészségesebb rágcsálnivalók közül, mint a
sózatlan pattogatott kukorica, a nátriumszegény keksz vagy sótlan chips.
8. Helyettesítsük a fehér lisztet teljes kiőrlésűvel!
A teljes kiőrlésű lisztből készült tészta, rizs, kenyér több
módon is támogatja az alacsonyabb vérnyomást: segítségükkel elkerüljük a
feldolgozott, sózott ételeket, és még a testsúlyunk is csökken. A zabkását,
rizst és tésztát só hozzáadása nélkül főzzük, csak a tálalásnál adjunk hozzá 5
mg sót.
9. Mondjunk nemet az íróra!
Az íróban több mint kétszer annyi nátrium van, mint a sovány
tejben. Használjunk inkább hagyományos tejet és friss (nem feldolgozott)
sajtot, ezek ráadásul vérnyomáscsökkentő káliumot is tartalmaznak.
10. Fogyasszunk sok étcsokoládét!
Végre egy jó hír: az étcsokoládé nem kerül tiltólistára. A
benne található flavonoidok ugyanis bizonyítottan csökkentik a vérnyomást a
vérerek kitágításával. Mint minden gyógymód esetében azonban, itt is fő a
mértékletesség.
Forrás: noinetcafe.hu
0 Megjegyzések