Miközben egyre általánosabban elfogadott tény, hogy a fehér
lisztből hiányoznak az olyan alapvető tápanyagok, amelyekre az emberi
szervezetnek szüksége van, ugyanakkor az emberek nem rendelkeznek megfelelő
ismeretekkel a teljes kiőrlésű gabonákról sem. Mindenki azt hiszi, hogy a
teljes kiőrlésű gabonák tökéletesen egészséges alternatívát nyújtanak a
finomított gabonákra, miközben valójában egy egész sereg veszélyt jelentenek ők
is egészségünkre.
A gabonaszemek modern feldolgozása
Amikor a gabona először bekerült az emberi táplálkozásba, az
emberek nem ilyen formában fogyasztották azt, mint manapság. A pre-ipari
társadalmakban a magvakat megerjesztették úgy, hogy azok könnyebben
emészthetővé váljanak és a bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok jobban
felszívódjanak. Napjainkban a szemeket növekvés közben permetezik, aztán magas
hőmérsékleten megőrlik, ezzel a zsíros savakat bennük tönkreteszik és
megavasítják. Az őrölt liszt még inkább avassá válik, amikor hosszú időn
keresztül tárolják. Tartósítószerek, stabilizátorok és egyéb liszt adalékok
kevésbé hasznossá, sőt inkább károssá teszik őket egészségünkre.
A szemek feldolgozása nagyon kritikus, mert antinutrienseik
egészségügyi problémákat okozhatnak, ha nem megfelelően kezelik őket
fermentálás vagy áztatás útján. Az egyik ilyen antinutrients a fitinsav, mely
magnéziummal, vassal, rézzel, kalciummal és cinkkel kombinálódik a
bélrendszerben. Ez megakadályozza a testet abban, hogy képes legyen felvenni
ezeket a tápanyagokat. Ezért túl sok, modern módon termelt gabonatermék
fogyasztása a szervezet ásványianyag-hiányos állapotát idézheti elő.
Az enzim inhibitorok irritálhatják a hasnyálmirigyet és az
emésztőrendszert, mivel azok nem teszik lehetővé a cukor és glutén lebontást.
Ez allergiákat és egyéb emésztési és autoimmun rendellenességeket okozhat, mint
például a coeliakia, Chron-betegség és az irritábilis bél szindróma.
A kevesebb gabona irányvonal
Egyes egészségügyi szakemberek úgy vélik, hogy semmiféle
gabonaszemet (a teljes kiőrlésű gabonaszemeket sem) tolerálja jól az emberi
szervezet. Ez a megállapítás hozta magával a paleolit táplálkozás
előretörését, amely az ősember étkezését veszi alapul. A mezőgazdaság fejlődése
előtt, őseink nem férhettek hozzá a magvakhoz és némelyek úgy gondolják, hogy
az emberi test genetikailag nem alkalmazkodott a gabona-alapú étrendhez, így
azok, akik a “paleo étrend”-et követik, kevésbé valószínű, hogy betegek lesznek.
Bár számtalan változata van a paleo diétának, az gyakran halból, füvet legelő
állatok húsából, tojásból, gyökerekből, diófélékből, gyümölcsökből,
zöldségekből, magvakból és tejtermékekből áll.
A gabonafélék egészségesebb fogyasztása
Ha továbbra is szeretne gaboszemeket fogyasztani, van néhány
dolog, amit tehetünk annak érdekében, hogy azok jobban emészthetőek és
táplálóak maradjanak. Ha lehetséges, vásároljon bio, teljes kiőrlésű gabonákat
és otthon őrölje meg azokat. Keressen savanyú tésztából készült vagy
csíráztatott teljes kiőrlésű termékeket a boltban.
Forrás: naturahirek.hu
0 Megjegyzések