Norvég kutatók bebizonyították, a kivi hatásos
vérnyomáscsökkentő, rendszeres fogyaszta a vérnyomást a normál értékhez
közelíti - olvasható a J. Human Hypertension című folyóirat tanulmányában.
Rune Blomhoff és munkatársai évek óta foglalkoznak a kivi
hatásainak kutatásával. Korábban bebizonyították, hogy az eredetileg Kínából
származó gyümölcs gátolja a véralvadás alapjául szolgáló vérlemezkék
összecsapódását. A kivi szinte minden
fontos vitamint tartalmaz, gazdag antioxidáns vegyületekben. Európában a
gyümölcs főként akkor terjedt el, amikor a kivi termesztésének vezető országa a
II. világháború után Olaszország lett.
A norvég kutatók szív- és érbetegség szempontjából kiemelten
veszélyeztetett vizsgálati alanyokat választottak. Igen kövér, erős dohányos
férfiakat kértek részvételre. A vizsgálatot 100, emelkedőben lévő vérnyomású
vagy már eleve magas vérnyomású férfi fejezte be. Először egy hónapig arra kérték
a résztvevőket, hogy ne szedjenek gyógyszereket, antioxidáns készítményeket, és
mivel a véralvadás kérdése is érdekelte a vizsgálókat, ne vegyenek be
aszpirint.
Véletlenszerű elosztás szerint 33 résztvevő naponta három
kivit fogyasztott, ugyanannyi vizsgálati alany mindenféle más gyümölcsöt és
zöldséget evett ugyanolyan mennyiségben, végül a többiek a megszokott
étrendjüket tartották.
A kivicsoportban már a kissé emelkedett vérnyomású
résztvevők vérnyomása is csökkent, de a magas vérnyomásúak első értéke, a
szisztolés vérnyomás átlag 15 Hgmm-el ment lejjebb, a második érték, a
diasztolés nyomás 13 Hgmm-el lett alacsonyabb. Ez új gyógyszerek bevezetésekor
is kiemelkedő hatásnak számít. A kivi
a vérnyomást növelő enzím hatását is gátolta, és a véralvadási készséget
csökkentette. Ez azt jelenti, hogy háromféle kedvező szívvédő hatása van.
Forrás: MTI
0 Megjegyzések