Debrecen – Az egész napot a magyar táncházi hagyománynak szentelték a fiatalok a főtéren. Felléptek a megye tánccsoportjai.

Szinte szikrát hányt a gyerekek cipője délelőtt a főtéren. Egymás után léptek fel a megye néptánccsoportjai. A mikepércsi gyerekek azt mondják, nagyon élvezik a közös programot. A tanárok tapasztalata is az, hogy  nem kell megkedveltetni a gyerekekkel a táncot, mert ösztönösen szeretik és élvezik azt.

- Külön nem kell tanítani a táncot, mert eleve a magyar emberben benne van az, hogy szeret táncolni. Úgy veszem észre, hogy ez a gyerekekre is ráragad – mondta Török Gergely.

A szervezők azért vitték a főtérre a rendezvényt, hogy felhívják a figyelmet a magyar táncházmódszerre, ami több évtizedes hagyomány és két éve már a világörökség része.

- Tavaly 40 éves volt a magyar táncházmozgalom, a magyar táncházi gyakorlat pedig a világörökség része lett, bekerült az UNESCO jó gyakorlatok módszertanába. Azt gondolom, kevesen tudják, hogy ez mekkora siker a világ számára is – hallhattuk Jantyik Zsoltot, a Debreceni Művelődési Központ igazgatóját.

Hétfőn tizenhat tánccsoport mutatta be a főtéren, hogy mekkora öröm és élmény nekik a néptánc. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett programra több százan voltak kíváncsiak.

forrás: dehir.hu