Az amerikai tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a
rágógumi nemhogy nem segíti a fogyókúrát, hanem épp ellenkezőleg: hatására több
chipset, édességet és nassolnivalót eszünk, továbbá kevesebb zöldséget és
gyümölcsöt.
Ennek a jelenségnek az áll a hátterében, hogy a rágógumi
mentolos frissességéért felelős kémiai anyagok hatására fura, kellemetlen íze
lesz a legtöbb gyümölcsnek és zöldségnek. „Ez a fajta kémiai változás ahhoz
hasonlítható, amikor fogmosás után narancslevet iszunk, és keserűnek érezzük az
amúgy édes ízt" - jegyezte meg a tanulmány szerzője.
A kutatók összesen 44 önkéntest kértek fel egy számítógépes
játékra ételért cserébe. A résztvevők egy részének mandarint, narancsot és
szőlőt ajánlottak fel, míg a többiek chipsért, vagy csokoládéért játszottak. A
kísérletet megelőzően az önkéntes résztvevőknek gyümölcsízű vagy borsmentás
rágógumit adtak.
A kísérletből kiderült, hogy a mentolos rágógumi hatására
sokkal kevesebb résztvevő választotta a gyümölcsöt, míg a gyümölcsízű rágó
kevésbé vette el a résztvevők kedvét a zöldségtől és a gyümölcstől.
Egy másik kísérletben a kutatók arra kérték a résztvevőket,
hogy írják fel, hogy mit esznek egész nap, miközben egy részüknek minden
étkezés előtt zöld tea ízű rágót kellett bevenniük. Kiderült, hogy a rágógumizó
csoport ugyan kevesebbszer evett, mégis több kalóriát fogyasztott el napközben.
A gyulladás szervezetünk normális reakciója a sérülésekre.
Annak ellenére azonban, hogy természetes védelmi mechanizmusnak számít,
krónikussá válása esetén betegségek kialakulásához is vezethet. A birminghami
egyetem kutatói szerint a gyulladás egyik ellenszere a megfelelő táplálkozás
lehet.
„A gyulladással kapcsolatban akkor kezdődik a baj, amikor a
védelmi mechanizmus kicsúszik az irányítás alól, és az egészséges szöveteket
kezdi pusztítani, több kárt okozva ezzel, mint a gyulladást eredetileg kiváltó
károsodás” – magyarázta a kutató.
Még az elhízásról is kimutatták, hogy gyulladást okoz, ami
szív-érrendszeri és anyagcsere betegségekhez vezethet. A fogyással azonban
csökkenthető a gyulladás, ezért a kutató szerint a megfelelő gyulladásellenes
élelmiszerek jelentik a megfelelő megoldást.
A szakértő szerint a következő élelmiszerek tartoznak ebbe a
csoportba: a citrusfélék (a C- és E-vitaminok alapvető antioxidánsok), a
sötétzöld leveles zöldségek (K-vitaminban gazdagok), a paradicsom (a színét adó
likopin erős antioxidáns) és a vadlazac (omega-3 zsírsavakban gazdag).
A kutató azt is hozzátette, hogy a gyulladásellenes
élelmiszerek fogyasztása egyáltalán nem ijesztő feladat. A szakértő szerint
apró lépésekkel érdemes haladni, például a zöld leveles zöldségeket salátákba
lehet keverni, vagy egy kevés egészséges élelmiszert lehet adni a reggelinkhez.
Fontos továbbá, hogy több friss élelmiszert próbáljunk fogyasztani a
feldolgozott és olajban sült ételek helyett. Ezáltal bizonyos gyógyszerek
használatának szükségességét is visszaszoríthatjuk.
Forrás: mindigno.hu
0 Megjegyzések