Betegklubokban, várószobákban, beteg hozzátartozót gondozó
családokban az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés: mit ehet, mit ihat a beteg,
mit tehet azért, hogy étrendjével is segítse a kezelést.
Jól enni, jól lenni?
Egyre inkább ráébredünk: a helyes táplálkozás az egészségünk
kulcsa lehet. Az adott élethelyzetnek megfelelő étrend a megelőzés alapja,
csökkenti a kockázatot, a betegeknek pedig segít legyőzni a kórt, megőrizni az
erőnlétet. Így van ez az emlődaganatos betegek esetében is. A kezelések idején,
a kemo-, a sugár- és hormonterápia idején, a műtét után különös figyelmet
érdemes fordítani a helyes táplálkozásra. Az okosan összeállított étrend
ugyanis segít az erőnlét megtartásában, a fertőzések megelőzésében és
leküzdésében, a kezelések mellékhatásainak legyőzésében, és hozzájárul ahhoz,
hogy a szervezet újraépítse a betegség és a kezelések következtében lebontott
vagy rongálódott egészséges sejteket, szöveteket. Néhány jó tanácsot
gyűjtöttünk össze ehhez.
A változatosság nemcsak gyönyörködtet!
Az emlődaganatban érintetteknek törekedniük arra, hogy
táplálkozásuk ne legyen egyoldalú, minden ételféleség (kenyérfélék, gabonák,
zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, tejtermékek) előforduljon az asztalukon -
ajánlotta Henter Izabella dietetikus a Magyar Rákellenes Liga tanácsadójaként.
Fogyasszanak több magas fehérjetartalmú ételt: tejterméket, hüvelyeseket,
olajos magvakat, halakat, baromfit, tojást.
Ügyeljen a testsúlyára!
A rákmegelőzésről bővebben a www.vanholnap.hu és www.her2.hu
weboldalakon, valamint a Magyar Rákellenes Liga oldalán olvashat! Az
emlődaganat kezelése során egyes betegeknek megváltozik a testsúlyuk. Fontos,
hogy a beteg igyekezzen megtartani az ideális testsúlyát helyes étrenddel és
fizikai aktivitással. Ez utóbbiból legalább félóra ajánlott naponta, és nem
feltétlenül csak tornát jelenthet: lehet egyszerűen séta, kertészkedés is
például. A testsúlyt érdemes hetente ellenőrizni, és fel kell figyelni arra, ha
egy hónapon belül három kilogrammot meghaladó, nem szándékos fogyást vagy hízást
észlel: ez esetben forduljon orvoshoz, kérje dietetikus tanácsát.
Csínján az étrend-kiegészítőkkel!
Ellentétben az általános hiedelemmel, a legtöbb nőnek az
emlődaganat kezelése alatt nincs szüksége étrend-kiegészítőkre. A megszokott
étrend megfelelő átalakításával biztosítható a szervezet számára a szükséges
energia- és tápanyagmennyiség. Ha mégis úgy dönt, hogy étrend-kiegészítőt is
használ, előtte beszélje meg onkológus kezelőorvosával, mert néhány közülük
káros kölcsönhatásba léphet a kezelésre használt szerrel.
A bűvös ötös
Egyen naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt.
Ettől nem kell megijedni, hiszen egy adagnak számít egy pohár rostos gyümölcslé
vagy egy alma, egy nyers salátaköret is például.
A teljes teljesebb
Válassza a teljes kiőrlésű gabonákból készül ételeket,
élelmiszereket, fedezze fel a barna rizst, a kölest, a tönkölybúzát, a
hajdinakását, a rozs-, a zab-, a búzakorpát is. Ezek változatos szénhidrát-,
vitaminforrásként és rostgazdagságukkal is szolgálják az egészségét.
Változatos fehérjék
Igyekezzen minél többféle fehérjeforrást beépíteni az
étrendjébe: a halakban, a hüvelyesekben, a különböző magvakban gazdag forrását
találhatja az egészséges fehérjeféléknek.
Vásároljon körültekintően!
Olvassa el figyelmesen az élelmiszerek címkéjét, vásároljon
elsősorban zsírszegény, alacsony só-, cukor- és transzzsírsav-tartalmú (TFA)
termékeket. Törekedjen tartósító- és vegyszermentes élelmiszerek, biotermékek
vásárlására.
Zsírszegényen jobb!
Az ételek elkészítésekor használjon kevés zsiradékot, és
ezek lehetőség szerint növényi eredetűek legyenek: olíva, repce, lenmag, dió,
szezámmag, szója, stb. olajak ajánlhatók. A konyhatechnológia is segíthet
ebben: részesítse előnyben az aromás főzést, párolást, grillezést, alufóliában,
cserépedényben, kuktában készítse ételeit. Onkológiai kutatások igazolták, hogy
a műtét utáni étrend, a zsírszegény diéta csökkenti a daganat kiújulásának
esélyét.
Vitaminban gazdag ételek
Biztosítsa a megfelelő folsav-, D-vitamin-, kalciumbevitelt
azzal, hogy étkezésében helyet kapnak a tejtermékek, a sötétzöld (brokkoli,
spenót) és a sárga (bab, tök, répa, paradicsom) zöldségek, gyümölcsök, olajos
magvak (dió, mogyoró, mandula, tökmag), teljes kiőrlésű gabonák.
Forrás: vital.hu
0 Megjegyzések