38942
 Télbúcsúztatás Szepsiben
Látványos télbúcsúztató valósult meg pénteken Szepsiben. Testvérvárosukkal Enccsel közösen valósítsák meg már pár éve ezt az eseményt.

Ez alkalommal csatlakozott hozzájuk Hídvégardó is. Ezért pénteken három kiszebábot adtak át a megtisztító láng martalékának, majd a Bódva vizébe dobva jelezték a tél végét, hangot adva örömüknek, hogy elérkezett a várva várt tavasz. Idén 25. alkalommal búcsúztatták a városban látványosan a kissé hosszúra nyúlt telet.

A Csehszlovák Hadsereg Utcai Alapiskola, a MTAG, a Stefan Moyses Gimnázium és az Encsi Általános iskola műsora szép színfoltja volt a rendezvénynek. A város mindkét asszonykórusa énekszóval kísérte a kiszebábokat a Bódva folyóig.

Zachariaš István, polgármester bevezetőjében többek között megköszönte azok munkáját, akik nem feledkeznek meg városunkban hagyományaink ápolásáról.

A régi szokás szerint Virágvasárnap a lányok a szalmabábut (amit „kiszének" vagy „villőnek" neveztek) menyecskeruhába öltöztették, majd énekszóval végigvitték a falun, azután levetkőztették, a szalmát pedig meggyújtották és a vízbe dobták, hogy vele együtt kivigyék a faluból a tél alatt összegyűlt rosszat, gonoszat, a betegséget, a böjtöt.

Felvidék.ma