Bár sokkal érzékenyebbé válnak a babával kapcsolatos veszélyhelyzetekre az újdonsült anyák, azonban más stresszes szituációkra, amelyek nem kapcsolódnak a kicsihez, kevésbé érzékenyek - derült ki egy tanulmányból.

Úgy tűnik, hogy a szülés megváltoztatja a stressz érzékelését a nőknél. Ez a változás a neuroendokrin rendszert érinti, és valószínűleg abban segít, hogy az anyák könnyebben alkalmazkodjanak az újszülött megjelenését kísérő stresszhez.

A kutatás során gyermektelen és újdonsült anyák agyát vetették alá funkcionális mágneses rezonancia képalkotó vizsgálatnak (fMRI). A kísérletben a gyermektelen anyáknak olyan orrsprayt adtak, amely a szülés után nagy mennyiségben felszabaduló hormont, az oxitocint tartalmazta. Ennek hatására a nők a nemrég szült anyákhoz hasonlóan érezték magukat, és kevésbé voltak feszültek. Ezt nem csak a kérdőívekből, hanem a vérmintájukból meghatározott kortizol (stresszhormon) szintjével is bizonyították.
A kutatás vezetője szerint ez azért lehetséges, mert a szervezet így segít megbirkózni az újszülött megjelenése okozta drámai változásokkal.

Forrás: nlcafe.hu