A szőlőfajtákat néha igen különleges, vagy érdekes hangzású elnevezéssel illetik. A Zweigelttől a Semillon-on át egészen a Szamorodniig számtalan érdekes elnevezést találunk, most ebbe adunk betekintést.

A Zweigelt-et Ausztriában állították elő a Kékfrankos és a Szent Lőrinc fajta keresztezésével. Magyarországon ma az egyik legfontosabb vörösbort adó fajtánk, mivel viszonylag korán beérik, mustfoka magas és bőtermő. Fürtje közepesen nagy, vállas, nagyon tömött. Bogyói sötétkékek, vastag héjúak, lédúsak és kellemes ízűek. Bora jó minőségű, csersavban gazdag, harmonikus. Különösen jól házasítható.

A Zeusz most nem a görög főisten, hanem az Ezerjó és Bouvier keresztezéséből származó borszőlő-fajta. Borának savtartalma magas, késői szürettel rendkívüli minőséget tud adni.
Semillon dél-nyugat Franciaországból származó, főleg a dél-balatoni borvidéken telepített szőlőfajta. A világon a legnagyobb ismertségre talán a sauvignon blanc-kal házasítva tett szert. Bora sok esetben savhiányos, ennek ellenére friss és üde.

Kis-Ázsiából terjedt el a Kadarka, a világban inkább gamza néven ismerik. Kései fajta, október második felében érik. Bogyói nagyok, lédúsak, bora kitűnő, jellegzetesen fűszeres, zamatos. A zamat, összhang tekintetében szinte utolérhetetlen.

Két hasonló nevű szőlőfajta a Pinot blanc és noir. Pinot blanc (fehér burgundi) zárkózott illatú, enyhén fűszeres, ízében is tartózkodó bor némi mogyoró ízzel. Egyedi ízét a gyógynövényaroma és a pikáns fűszerek jellemzik, de nem olyan testes, mint a Chardonnay.

Pinot noir egy világfajta. Határozott fajtakarakterrel rendelkező, szép, fűszeres illatú, gazdag zamatú vörösbor. Megjelenésében mindig üdébb, karcsúbb, mint a mint a legtöbb nagy vörösbor, de eleganciájában felülmúlhatatlan.

Sauvignon blanc világfajta. Magyarországon régóta ismerik, de főleg Erdélyben terjedt el. Középérésű, közepes termésű. Fürtje kicsi, tömött. Bogyói sárgásfehérek, feketén pontozottak, vastag héjúak, vaníliára emlékeztető fűszeres zamatúak. Az érett szőlőből elsőrendű illatos, zamatos, kemény karakterű, a farkasalmára emlékeztető ízű, könnyen felismerhető bor készül.

A Szamorodni szőlőfürtökből préselik, amelyek számottevő mennyiségű aszúszemet tartalmaznak, és amiből így az átlagosnál gazdagabb tartalmú bor készülhet. Magának a szamorodni szónak a lengyel jelentése (ahogy termett) viszont éppen az aszúborokétól eltérő feldolgozási módra utal. Olyan aszús szőlőre, amit úgy dolgoznak fel, ahogy az megérett a tőkén, vagyis aminek fürtjéből nem szedték ki az aszúszemeket. A szamorodni borokban a magasabb alkoholszint és szárazanyag-tartalom mellett rendszerint jelentős mennyiségű, akár 100-120 grammnyi vagy azt meghaladó cukor is megmarad.

Forrás: szepzold.hu