A Zweigelt-et Ausztriában állították elő a Kékfrankos és a
Szent Lőrinc fajta keresztezésével. Magyarországon ma az egyik legfontosabb
vörösbort adó fajtánk, mivel viszonylag korán beérik, mustfoka magas és
bőtermő. Fürtje közepesen nagy, vállas, nagyon tömött. Bogyói sötétkékek,
vastag héjúak, lédúsak és kellemes ízűek. Bora jó minőségű, csersavban gazdag,
harmonikus. Különösen jól házasítható.
A Zeusz most nem a görög főisten, hanem az Ezerjó és Bouvier
keresztezéséből származó borszőlő-fajta. Borának savtartalma magas, késői
szürettel rendkívüli minőséget tud adni.
Semillon dél-nyugat Franciaországból származó, főleg a
dél-balatoni borvidéken telepített szőlőfajta. A világon a legnagyobb
ismertségre talán a sauvignon blanc-kal házasítva tett szert. Bora sok esetben
savhiányos, ennek ellenére friss és üde.
Kis-Ázsiából terjedt el a Kadarka, a világban inkább gamza
néven ismerik. Kései fajta, október második felében érik. Bogyói nagyok,
lédúsak, bora kitűnő, jellegzetesen fűszeres, zamatos. A zamat, összhang
tekintetében szinte utolérhetetlen.
Két hasonló nevű szőlőfajta a Pinot blanc és noir. Pinot
blanc (fehér burgundi) zárkózott illatú, enyhén fűszeres, ízében is tartózkodó
bor némi mogyoró ízzel. Egyedi ízét a gyógynövényaroma és a pikáns fűszerek
jellemzik, de nem olyan testes, mint a Chardonnay.
Pinot noir egy világfajta. Határozott fajtakarakterrel
rendelkező, szép, fűszeres illatú, gazdag zamatú vörösbor. Megjelenésében
mindig üdébb, karcsúbb, mint a mint a legtöbb nagy vörösbor, de eleganciájában
felülmúlhatatlan.
Sauvignon blanc világfajta. Magyarországon régóta ismerik,
de főleg Erdélyben terjedt el. Középérésű, közepes termésű. Fürtje kicsi,
tömött. Bogyói sárgásfehérek, feketén pontozottak, vastag héjúak, vaníliára
emlékeztető fűszeres zamatúak. Az érett szőlőből elsőrendű illatos, zamatos,
kemény karakterű, a farkasalmára emlékeztető ízű, könnyen felismerhető bor
készül.
A Szamorodni szőlőfürtökből préselik, amelyek számottevő
mennyiségű aszúszemet tartalmaznak, és amiből így az átlagosnál gazdagabb tartalmú
bor készülhet. Magának a szamorodni szónak a lengyel jelentése (ahogy termett)
viszont éppen az aszúborokétól eltérő feldolgozási módra utal. Olyan aszús
szőlőre, amit úgy dolgoznak fel, ahogy az megérett a tőkén, vagyis aminek
fürtjéből nem szedték ki az aszúszemeket. A szamorodni borokban a magasabb
alkoholszint és szárazanyag-tartalom mellett rendszerint jelentős mennyiségű,
akár 100-120 grammnyi vagy azt meghaladó cukor is megmarad.
Forrás: szepzold.hu
0 Megjegyzések