A gyanú szerint Veszprém közismert ügyvédje, H. Tamás kloroformmal el akarta kábíttatni, majd feldaraboltatni volt üzlettársát. A jogászt, aki egy cikluson át Veszprém fideszes önkormányzati képviselője is volt, tetten érték a rendőrök.  


Egy hetük volt a rendőröknek arra, hogy felkészítsék H. Tamás volt üzlettársát az akcióra. Tudomásukra jutott ugyanis, hogy a férfit kegyetlen módon meg akarja öletni az ismert ügyvéd – értesült megbízható forrásból a Bors. H. Tamás információink szerint meg akarta szerezni a szekszárdi illetőségű vállalkozó kétmilliárd forintos vagyonát.

Eldöntötte, hogy bérgyilkost fogad. Dokumentumok álltak készen arra, hogy ha a férfi meghal, az ügyvéd jogszerűnek tűnő ügyletet színlelve rátegye a vagyonára a kezét.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tegnapi tájékoztatóján megtudtuk: H. Tamás egyik ismerősének az volt a feladata, hogy lesben várja a vállalkozót egy balatonfűzfői házban. Kloroformmal el akarták kábítani a férfit, majd megölni. Egy másik férfit – a gyanú szerint – azzal bízott meg az ügyvéd, hogy darabolja fel az áldozatot, és savval tüntesse el a tetemét.

– Két percen múlt, hogy gyilkosság előkészületében nyomozunk, és nem egy befejezett ügyben – nyilatkozta a Borsnak Baráth Attila, a főkapitányság bűnügyi osztályvezetője. Egy héttel az akció előtt tett valaki bejelentést. A nyomozók minden erejükkel azon voltak, hogy kidolgozzanak egy tervet, amivel úgy buktatják le a gyanúsított ügyvédet és társait, hogy bizonyítható legyen, mire készültek.

– Arra kellett nagyon vigyáznunk, hogy a sértett ne kerüljön a feltételezett bérgyilkos, a 39 éves M. Béla közvetlen közelébe – nyilatkozta lapunknak Szilágyi József, a Terrorelhárítási Központ műveleti igazgatóságának a vezetője. – A gyanúsított egy balatonfűzfői házban állt lesben, amikor felszólítottuk, hogy jöjjön ki. Az ügyvédet ugyanebben a pillanatban az épülettől száz méterre fogtuk el, míg a harmadik gyanúsítottat, a 46 éves Sz. Attilát a lakásán.
 

Több helyen folyt házkutatás, pisztolyt is találtak. A Veszprémben jól ismert ügyvéd irodájába is elmentek. – Két napot kutattak, számítógépeket, iratokat vittek el – tudtuk meg egy szomszédtól, aki kérte, hogy a nevét ne írjuk le. Tőle tudjuk azt az érdekes egybe­esést is, hogy H. Tamás ügyvédbojtárja, illetve a titkárnője néhány héttel ezelőtt szinte egyszerre mondott fel az ügyvédnek.

Érdeklődésünkre Baráth Attila osztályvezető úgy nyilatkozott, hogy a nyomozás e kezdeti szakaszában nem tudja megerősíteni az információt.

A Veszprémi Napló információi szerint a gyilkosság előkészületére azért derülhetett fény, mert az a férfi, akinek százmillió forintért a holttest feldarabolása és eltüntetése lett volna a feladata, feladta H. Tamást és két társát. Lapunk munkatársának sikerült beszélnie dr. Kovács Gergellyel, aki egy irodában dolgozott H. Tamással.

A jogász nem kívánt nyilatkozni, ugyanakkor annyit elárult: az előzetes letartóztatás elrendelésekor még ő képviselte H. Tamást, de már nem meghatalmazott ügyvédje. Telefonon elértük Bense László Eriket is, akinél öt évig ügyvédjelöltként dolgozott H. Tamás.

– Meg vagyok döbbenve – közölte az elismert ügyvéd, aki egy órával hívásunk előtt, a helyi újságból értesült az ügyről. – Amíg Tamás nálam dolgozott, becsületes, jó modorú ügyvéd volt. A gazdasági ügyeket nyugodtan rá lehetett bízni. Miután elment tőlem, nem jó irányba haladt. Talán nem megfelelően választotta meg a baráti és az ügyfélkörét.

Kérdésünkre hozzátette: nem szívesen vállalná kollégája védelmét, mert elfogult. – Én sajnálom őt, hogy így kisiklott az élete – tette hozzá.
Az emberölés kísérletét a törvény 1–5 év börtönnel rendeli büntetni.

Semmi nem volt elég?

H. Tamást jó kapcsolatokkal rendelkező, sikeres üzletemberként ismerik a térségben. Volt fideszes önkormányzati képviselőként számos helyi fejlesztési projekt vezetője volt, közel-keleti kapcsolatait is igyekezett kamatoztatni. A városban számos ingatlan tulajdonosa, benzinkút és a dózsavárosi bevásárlóközpont építése is a nevéhez fűződik.

Dubaji kapcsolatai révén luxusszálloda építését tervezte, s arab üzletfelei többször jártak terepszemlén Veszprémben. A luxusszálló terve meghiúsult, akár a belvárosi parkolóház terve. H. Tamás a 2010. évi választások során már nem indult a Fidesz színeiben. Egyes információk szerint az ügyvédnek aggályos lakásügyletei is voltak, jó áron lehetett tőle vásárolni, sőt állítólag előre „rendelni” is.