John Herbst volt amerikai nagykövet úgy véli, hogy az EU Ukrajnának egyidejűleg felajánlhatja a társulási egyezmény aláírását és vethet szankciókat azon köztisztviselők ellen akik érintettek Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök bebörtönzésének ügyében valamint a parlamenti választások idején elkövetett szabálytalanságokban.

Herbst szerint Viktor Janukovics ukrán államfő az Ukrajna-EU csúcstalálkozó után kifejezte hajlandóságát aziránt, hogy megkegyelmez Jurij Lucenko volt belügyminiszternek, ugyanakkor mai napig vonakodik Timosenko kiszabadítását illetően – adta hírül a Tsn.ua internetes hírportál.

A diplomata megjegyezte, hogy ha Brüsszel eláll a társulási megállapodás aláírásától, akkor ez Janukovics adminisztrációja által elkövetett hibák miatti szankciónak számít. Ezenkívül elmondása szerint ez a Vámunióhoz való csatlakozást támogatók kezére játszhat.

A volt nagykövet szerint amennyiben szankciókat vetnek be  Timosenko bebörtönzéséért és a parlamenti választásokon elkövetett szabálytalanságokért felelős köztisztviselők ellen, úgy ez hozzájárulhat ahhoz, hogy az EU kívánt eredményeit elérje.

A diplomata szerint az ukrán hivatalos személyek, elsősorban belügyi dolgozók elleni törvény bevezetése nagyon hatékony lenne.

Forrás: Kárpátinfo.net