Debrecen – A haiga és haiku nevű jellegzetes japán versformákat mutatja be a debrecenieknek a műfaj egyik világhírű képviselője, az olasz születésű Toni Piccini.

Május elején olyan tárlattal találkozhatnak a debreceniek, mely nem éppen a szokványos módon próbál az emberi elmére és lélekre hatni, de a japánoknál az ősi kultúra része. A Haiku, vagy haiga versforma már a hetedik századtól jelen van a japán költészetben a huszadik század elejétől kezdve pedig több nyelv irodalmában is megjelent. Sajátossága, hogy mindössze három sorból állnak a költemények, a sorvégek rímelhetnek, de ez nem előírás. Az első két sor valamely látvány, vagy az általa előidézett benyomás leírása, megfogalmazása, a harmadik sor pedig az erre adott reflexió.

Ennek a verselésnek a különlegességét, klasszikus megformálást ismerhetik meg május elején az érdeklődők a Balmazújvárosi úti sportáruházban esedékes kiállításon, ahol az olasz születésű és a versforma világhírű képviselője, Toni Piccini mutatkozik be munkáival a nagyközönségnek.

A kiállítás az I. Harcművészeti Élménynap kísérőrendezvénye is egyben. Piccini kiállításán az érdeklődők betekinthetnek a japán és a kínai tradíciókba, s a versek üzenetét 47 gondolatébresztő kép teszi még teljesebbé. A tárlat anyagát a Magyar-Japán Baráti Társaság biztosította a bemutatóra.

A haiku és haiga kiállítást május 2-án 11 órától május 5-ig tekinthetik meg az érdeklődők.