Szósz, íz, fűszer – ez az eredeti jelentése annak a szónak, amelyről ma mindenkinek elsősorban egy különleges zene és egy vérpezsdítő tánc jut az eszébe: a salsa. Maga a szó a különböző ritmusok keveredésére utal. S miután sokan – nem ismerve a valódi jelentését – a táncot is salsának nevezték, így ez terjedt el a világon. Ma már hazánkban is számos klubban, szórakozóhelyen élvezhetjük a táncot.


A salsa kialakulása mélyen a latin-amerikai és a karib társadalom történetében gyökerezik, ám amit ma salsaként ismerünk, az a '60-as években született New Yorkban, ahova ebben az időszakban rengeteg kubai és Puerto Ricó-i emigráns vándorolt. Bár a társadalom kitaszított rétegévé váltak, mégis igyekeztek megőrizni saját hagyományaikat, kultúrájukat. A salsa egy különleges módon táncolt mambo. A táncok ritmusukban, hangulatukban, lépéseikben nagyon hasonlítanak egymásra. Eltérések leginkább a hangsúlyozásban mutatkoznak, s abban, hogy a salsa figuráiban jobban megtartotta az autentikusságot, mint a mambo.


Minden városban másként táncolták. Az eredeti salsa egy spontán és bonyolult zene, tánca pikáns, vidám, tüzes és lendületes. Ritmusa lehet lassú vagy nagyon gyors, ezek gyakran egy számon belül is változhatnak. Zenei örökségének eredete Kuba, de világszerte a Puerto Ricó-i latinok terjesztették el. Ők mindmáig népszerű tradícióként őrzik a salsát. A tánc 8 alapfigurából áll, s szerkezete általában ugyanaz vagy nagyon hasonló. A különbségek egyrészt abból adódnak, hogy egyes városok más-más lépés-, forgás- és testtechnikákat alkalmaznak.

Jó testnek és léleknek

A salsa nem csak az ételünket, de az életünket is megfűszerezheti. Ráadásul pozitív hatással bír testünkre és lelkünkre, és kiváló a stressz ellen. A zene, tánc, mozgás már
önmagában is jókedvre derít, a vidám, életörömmel teli karibi ritmusok pedig különösen képesek felpezsdíteni az embert, segítenek kilépni a mindennapok taposómalmából. A salsázás emellett kiváló fogyókúra is, hiszen nem kell nehéz, megerőltető mozgást végezni, mégis formálja az alakot, izzaszt és megdolgoztat minden izomcsoportot. Fiatalok, idősek egyaránt elkezdhetik, nem kell táncos előképzettség.


Saját magunk és partnerünk szórakoztatására

Ma már hazánkban is naponta találhatunk salsás elfoglaltságot, de számos tánctanfolyam közül is válogathatunk. Sokan nem tagadják, hogy az olykor erotikus elemeket tartalmazó mozgásfajtát ismerkedésre használják. – Nagyon nehéz mostanában párt találni, a salsás estek erre jó lehetőséget adnak – meséli Kriszti, aki minden kedden a parkett ördögévé válik. – Általában színvonalas helyeken szórakozhatunk. Aki lejön a klubba, a többiekhez hasonlóan érdeklődik a tánc iránt, ráadásul a mozgása is kiváló. A kemény munka után jól jön egy kis lazítás, mozgás. Igazi közösséget alkotunk a régi tagokkal, általában késő éjjelig bulizunk. Másnap mégsem vagyunk fáradtak.

Bárki előtt adott a lehetőség, hogy elsajátítsa a salsa alapjait. Táncolhatunk saját magunk és partnerünk szórakoztatására.

Forrás: MTI