Isztambulban szombat délután megkezdődött a magát Szíria barátainak nevező országcsoport tanácskozása, amelyen a fő kérdés, hogy vállalják-e az ellenzék felfegyverzését.

MTI - John Kerry amerikai külügyminisztertől ilyen jellegű támogatás bejelentése várható, a német külügyminiszter viszont ezt kockázatosnak nevezte. Guido Westerwelle kijelentette: "elvárjuk az ellenzéktől, hogy világosan határolódjon el a terrorista és szélsőséges erőktől... Ami a fegyverszállítást illeti, a német kormány aggódik amiatt, hogy a fegyverek a szélsőségesek kezébe kerülnek, s ez az a téma, amit most meg kell vitatni".
  
Az amerikai sajtó azt várja Kerrytől, hogy golyóálló mellények, éjjellátó készülékek, katonai élelmiszer-fejadagok, járművek és más hasonló, halált nem okozó eszközök jelentős mennyiségben, 100 millió dollár értékben való szállításáról fog bejelentést tenni a konferencia után.
  
"Óvatosan kell haladnunk, hogy ne okozzunk még nagyobb zavart. Biztosítani akarjuk, hogy megvédjék a demokratikus folyamatot azok, akikkel együttműködünk" - mondta előző nap Kerry.
  
Egy név nélkül nyilatkozó ellenzéki vezető kijelentette, hogy "ha a világ nem fogadja el a jogunkat arra, hogy fegyvert kapjunk, akkor ez lesz az utolsó találkozó, amelyen az ellenzék részt vesz". Egy másik leszögezte, hogy "a nemzetközi közösség nem kérhet bennünket semmire. Az, hogy milyen lesz Szíria Aszad után, azt a szíriaiaknak kell eldönteniük, nem a nemzetközi közösségnek".
  
Az isztambuli értekezleten 11 ország vesz részt, nyugatiak és arabok vegyesen.