Bár gyerekfejjel a spenótot és a sóskát is megszoktuk valahogy, de minimum egy Popey kell ahhoz, hogy a hínárt és a moszatot is örömmel fogadjuk.

Az említett növényekre azonban érdemes lenne rákapni: amennyire csúnyácskák, annyira értékes élelmek, gazdag forrásai az olyan jótékony összetevőknek, mint a vas, a jód, a magnézium vagy a kálium. Hogy meghozzuk a kedvet hozzájuk, mutatunk pár szép fotót: 

Tengeri moszat



A tengeri moszat (hínár) az egyik legellenszenvesebb, de legegészségesebb növény, elsősorban vasban, jódban és kalciumban gazdag, ráadásul a ma fellelhető hínáros recepteknek hála, a taszító külsőtől is könnyen el lehet vonatkoztatni. Ropogós melegszendvics, leves formájában szeretik a legjobban a fogyókúrához is tökéletes növényt.




Alga



A spirulina egy tápanyagokban rendkívül gazdag algafajta: kiemelkedő a fehérjetartalma, így fontos alapvető aminosavakhoz juttatja a szervezetet, emellett igen jelentős a B-, C- és D-vitamin-, valamint magnéziumtartalma is. Gazdag ásványi anyagokban, továbbá nagy mennyiségben tartalmaz enzimeket és klorofillt is.





Csalán


A csalánról régóta tudjuk, hogy jótékony hatású a szervezetünkre: erős gyulladáscsökkentő, és tele van kalciummal, B-vitaminnal, vassal és káliummal. A csalántea például tökéletes kalciumforrás azoknak, akik tejtermékekkel nem tudják fedezni a szükséges napi mennyiséget. Persze nemcsak tea formájában fogyasztható, a csalánrecepteknek se szeri, se száma - létezik csalánravioli, csalánkrémleves, csalánfőzelék vagy csalánturmix is.




Savanyú káposzta


A savanyú káposzta egyik létfontosságú összetevője az úgynevezett indol-3-karbinol, ami hozzájárul a nemi hormonok egyensúlyához: pozitívan befolyásolja az ösztrogének és a tesztoszteron metabolizmusát, a sejtek egészséges fejlődését a szervezetben. A savanyú káposzta gazdag C- és K-vitaminban, de a benne található laktobacilusok az emésztőrendszer egészségét is segítik.





Forrás: nlcafe.hu